Betere integratie duurzaamheid in Goede Zorg Proef Je monitoring

22 mei 2025

Het monitoringsdocument van Goede Zorg Proef Je voor ziekenhuizen is vernieuwd! Duurzaamheid is nu volledig geïntegreerd, met extra aandacht voor het meten én vergelijken van voedselverspilling. Deze update is tot stand gekomen op basis van intensieve samenwerking met experts en professionals uit het veld.

Duurzaamheid steviger verankerd
Sinds 2020 kunnen deelnemende ziekenhuizen en zorginstellingen via het monitoringsdocument inzicht krijgen in hun voortgang op weg naar een gezond en duurzaam voedingsaanbod. Het document wordt regelmatig geactualiseerd, en deze keer is een grote stap gezet: duurzaamheid is nu structureel en onderbouwd opgenomen.

Tijdens deze update zijn de bestaande criteria kritisch bekeken en aangescherpt. In werkgroepen met experts en mensen uit het werkveld zijn thema’s binnen de patiëntenvoeding en het voedingsaanbod voor medewerkers en bezoekers besproken. De nieuwste inzichten uit de literatuur zijn verwerkt, en er is helder aangegeven en toegelicht waar de criteria op zijn gebaseerd, inclusief praktische handvatten en tips.

Voedselverspilling: meten en vergelijken
Een belangrijke toevoeging aan het vernieuwde monitoringsdocument is de mogelijkheid om voedselverspilling te benchmarken. Tot nu toe werden er in ziekenhuizen op uiteenlopende manieren metingen verricht, wat vergelijking lastig maakte.

Daarom is binnen Goede Zorg Proef Je een expertgroep opgericht, in samenwerking met Wageningen Universiteit, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en meerdere ziekenhuizen. Op basis van praktijkervaringen en bestaand onderzoek is er nu een gezamenlijke definitie van voedselverspilling opgesteld. Ook is er afgesproken op welke manier gemeten moet worden, zodat resultaten betrouwbaar vergeleken kunnen worden.

Deze aanpak is nu geïntegreerd in het monitoringsdocument. Het doel is om eind dit jaar concrete conclusies te trekken en toe te werken naar een realistisch streefpercentage voor maximale voedselverspilling.

Aan de slag met de nieuwe monitoring
Benieuwd waar jouw organisatie staat in de transitie naar gezonde en duurzame voeding? Het vernieuwde monitoringsdocument is beschikbaar op onze website. Vul het in en ontdek waar de kansen liggen om het voedingsaanbod gezonder én duurzamer te maken, inclusief het effectief aanpakken van voedselverspilling!