NPA, IZA en Green Deal
Het programma Goede Zorg Proef Je sluit aan op de doelen van het Nationaal Preventieakkoord, het Integraal Zorgakkoord, en de Green Deal Duurzame Zorg 3.0.
Nationaal Preventieakkoord
- In 2018 maakte de het ministerie van VWS samen met meer dan 70 maatschappelijke organisaties, waaronder Alliantie Voeding in de Zorg, ruim 200 afspraken om Nederland gezonder te maken: het Nationaal Preventieakkoord (NPA). Goede Zorg Proef Je werkt aan NPA maatregel A-24:
- in 2025 heeft 50% van de ziekenhuizen een gezond voedingsaanbod heeft voor patiënten, bezoekers en medewerkers;
- in 2030 heeft 100% van de ziekenhuizen een gezond voedingsaanbod heeft voor patiënten, bezoekers en medewerkers
- Er wordt ingezet op een gezonder voedingsaanbod in andere typen zorginstellingen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) monitort de voortgang van de gemaakte afspraken.
Integraal Zorgakkoord
In het Integraal Zorgakkoord 2022 (IZA) tekende het ministerie VWS met vele zorgpartijen voor meer passende, preventiegerichte, duurzame en gedigitaliseerde zorg. Het Integraal Zorgakkoord stelt dat per 2030 het voedingsaanbod voor patiënten, cliënten en bewoners van instellingen verstrekt wordt op basis van de Richtlijn Eetomgevingen (en waar nodig uiteraard dieet-specifiek) en noemt de Alliantie Voeding in de Zorg als een van de kenniscoalities.
Green Deal Duurzame Zorg
Green Deal Duurzame Zorg is een afspraak tussen de Rijksoverheid en andere partijen om activiteiten voor het realiseren van duurzame zorg uit te voeren. De Green Deal 3.0 ‘Samen Werken aan Duurzame Zorg’ wordt gefaciliteerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en gedragen door de zorgsector. Inmiddels hebben al meer dan 100 ziekenhuizen en zorginstellingen de Green Deal getekend. Zij committeren zich o.a. om in lijn met het Nationaal Preventieakkoord een gezond en duurzaam voedingsaanbod te realiseren voor patiënten (zorgvragers), medewerkers en bezoekers, met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Voor medewerkers en bezoekers is het streven om een 40/60-verhouding van dierlijke/plantaardige eiwitten aan te bieden in 2030, met een 50/50-verhouding als tussenresultaat in 2026. Voor de verhouding dierlijk/plantaardige eiwitten voor patiënten en zorgvragers, spannen zorgaanbieders zich in om datgene te doen wat medisch verantwoord mogelijk is (bron).
Als onderdeel van Green Deal Duurzame Zorg voor Gezonde Toekomst, vind je op de website van het RIVM praktijkvoorbeelden voeding & duurzame zorg.