VieCuri Medisch Centrum

VieCuri wil als topklinisch ziekenhuis een positieve invloed uitoefenen op de gezondheid van patiënten, bezoekers en medewerkers en bijdragen aan het gezond(er) worden van de regio. Het aanbieden van gezonde voeding speelt hierin een belangrijke rol.  

Waarom doen jullie mee met Goede Zorg Proef Je?

De strategie voor de periode van 2023 – 2027 van VieCuri luidt ‘Samen voor Gezondheid’. VieCuri wil als topklinisch ziekenhuis een positieve invloed uitoefenen op de gezondheid van patiënten, bezoekers en medewerkers en bijdragen aan het gezond(er) worden van de regio. Het aanbieden van gezonde voeding speelt hierin een belangrijke rol.  

Op welk initiatief zijn jullie het meest trots?

Voor patiënten met slik- en kauwproblemen is het een uitdaging om voldoende en gezonde voeding binnen te krijgen. De warme maaltijd wordt voor hen vaak gepureerd wat de smaakbeleving niet altijd ten goede komt. Alternatieven, zoals kwark, vla en vruchtenmousse bevatten vaak veel suikers. In een projectteam is er samen met de leverancier gezocht naar hartige, vloeibare voeding met minder suikers die er ook nog aantrekkelijk uitziet. Het resultaat is de ‘pudding-boterham’. Het heeft de vorm en smaak van een echte boterham, en je kunt hem besmeren met beleg zoals groentespread, paté, smeerkaas of (suikervrije) jam.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

VieCuri heeft een nieuwe voedingsvisie ontwikkeld die in lijn ligt met de strategie 2023-2027. Er is een succesvolle pilot voor eiwitrijke tussendoortjes op de afdelingen afgerond onder de noemer ‘Lekker en Tussendoor’. Dit concept zal op alle verpleegafdelingen uitgerold worden. Daarnaast zijn we in de horecapunten bezig met eetwissels (het gezonder maken van het assortiment) en de verduurzaming van het aanbod conform de Green Deal Zorg.

Wat heb je nodig om de doelen van NPA te behalen?
We merken dat er tijd nodig is om een omslag naar een gezonder en duurzamer voedingsaanbod te realiseren. Een project- en werkgroep werken aan draagvlak binnen de gehele organisatie. Er worden kleine stappen gezet om geleidelijk toe te werken naar het behalen van de NPA doelen.

    Contact:

    Nadia van Rhee
    Nvanrhee@viecuri.nl
    06-21325716

    Social Media