Goede Zorg Proef Je
Naar een gezond en duurzaam voedingsaanbod in ziekenhuizen en zorginstellingen: voor patiënt, medewerker én bezoeker.
Naar een gezond en duurzaam aanbod
Goede Zorg Proef Je® streeft naar een gezond en duurzaam voedingsaanbod in ziekenhuizen en zorginstellingen: voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Goede voeding als onderdeel van de zorg helpt patiënten (cliënt, bewoner, zorgvrager) bij het herstel en draagt bij aan een gezonde leefstijl voor zowel bezoekers als medewerkers. In onze aanpak is naast gezondheid ook aandacht voor duurzaamheid.
Goede Zorg Proef Je is een programma van Stichting Alliantie Voeding in de Zorg, het landelijke expertisecentrum van voeding in de zorg. Het programma is inmiddels een best practice van het Nationaal Preventieakkoord en wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast sluit het programma ook aan op het in 2022 gesloten Integraal Zorg Akkoord en Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Zo is Goede Zorg Proef Je de eerste erkende interventie in het thema Duurzaam Eten van het RIVM. Daarnaast is het programma door de Coalitie Leefstijl in de Zorg geselecteerd als een van de tien interventies die actief worden gestimuleerd voor landelijke implementatie.
Om de doelen te realiseren, is binnen Goede Zorg Proef Je een nauwe samenwerking met het Voedingscentrum, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Kenniscentrum Ondervoeding en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). Ook brancheorganisaties zijn betrokken, bijvoorbeeld van de thematafel overgewicht van het Nationaal Preventieakkoord. Daarnaast is er afstemming en samenwerking met organisaties en netwerken zoals ActiZ, Groene Zorg Alliantie, Milieuplatform Zorg, MVO Nederland, Nederlandse ggz, NFU, ProVeg, RIVM, Samen Tegen Voedselverspilling, TAPP, Transitiecoalitie Voedsel, VGN, Vilans, Wageningen University & Research. Uiteraard stemmen we ook af met cateraars en leveranciers.
Onze ondersteuning
We organiseren bijeenkomsten om knelpunten en behoeftes te bespreken, best practices te delen en elkaar te inspireren. De handige tools op de website geven inzicht in de richtlijnen voor een gezond voedingsaanbod en eetomgeving, en ondersteunen in het proces van visievorming naar implementatie. Voor de facilitair diëtist is er een netwerk die helpt om kennis en ervaring uit te wisselen en de positie van de diëtist te versterken. Daarnaast is er de mogelijkheid om een studententeam van de Wageningen University & Research (WUR) in te zetten op een vraagstuk binnen jullie organisatie.
Ons team






Menrike Menkveld
Directeur Alliantie Voeding in de Zorg