Dijklander Ziekenhuis

Als Voorhoede Ziekenhuis Gezonde Voeding creëren we een gezonde voedingsomgeving én delen we onze kennis en ervaring met andere ziekenhuizen en zorginstellingen. Een win-win situatie!

Waarom doen jullie mee met Goede Zorg Proef Je?

Het Dijklander Ziekenhuis vindt dat we als ziekenhuis een voorbeeldrol hebben in de maatschappij als het gaat om het aanbieden van gezonde voeding.  Daarom hebben we al in 2019 een Voedingsvisie geïmplementeerd van waaruit we ons aanbod van eten en drinken voor patiënten, bezoekers en medewerkers gezonder, vers en ongekend lekker maken.

Als Voorhoede Ziekenhuis Gezonde Voeding creëren we een gezonde voedingsomgeving én delen we onze kennis en ervaring met andere ziekenhuizen en zorginstellingen. Een win-win situatie!

Op welk initiatief zijn jullie het meest trots?

We zijn erg trots op de smaakpoli voor oncologiepatiënten. Onze koks helpen patiënten met smaakverlies door te laten proeven en persoonlijke adviezen te geven. Zo krijgen patiënten het plezier in eten weer terug, wat bijdraagt aan de behandeling.

We hebben een ziekenhuis-breed platform ‘Gezonder voelt beter’ waarmee we de zes thema’s van een gezonde leefstijl met concrete projecten onder de aandacht brengen. De thema’s voeding, beweging, slapen, ontspanning, zingeving en meedoen omarmen we om ook organisaties om ons heen bewust te maken van de belangrijke invloed van deze thema’s op herstel.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

Concrete stappen die we zetten zijn een gezond assortiment aanbieden in ons personeelsrestaurant. Natuurlijk blijven we dat door ontwikkelen met lekkere lunchgerechtjes. We focussen op het gezonder maken van het aanbod voor patiënten. We willen verrijkte voeding zoveel mogelijk vers aanbieden. We nemen het assortiment van de brood- buffetwagens onder de loep. Bovendien gaan we per patiëntgroep vaststellen wat verse, goede smaken zijn passende binnen gezonde voeding.

Wat heb je nodig om de doelen van het NPA te behalen?

Om dit alles te realiseren worden we geïnspireerd door onze eigen collega’s die enthousiast zijn over gezond eten en leven. Daarnaast zien we heel veel goede voorbeelden bij andere ziekenhuizen. Het onderling nog meer delen van deze voorbeelden, onderzoeken en best practices zou ons helpen om sneller stappen te zetten. Laten we met elkaar ‘het wiel uitvinden’ en niet alleen!

Contact:

Christel Kerssens-Van der Pijl
E-mail: c.m.kerssens-vanderpijl@dijklander.nl

Social Media