Prinses Máxima Centrum

Om de doelen in het Nationaal Preventie Akkoord te kunnen behalen moeten alle zorginstellingen met elkaar samenwerken en kennis uitwisselen. Wij willen vanuit het Máxima daaraan bijdragen.

Waarom doen jullie mee met Goede Zorg Proef Je?

Wij willen als Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, net als andere zorginstellingen, nadruk leggen op preventie en er mede voor zorgen dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor een gezond leven.

In ons centrum begeleiden we kinderen met kanker in alle opzichten, ook qua voedingskeuzes, zowel tijdens behandeling als daarna. Daarnaast bieden we een gezonde voedingsomgeving aan onze medewerkers en gasten.

Om de doelen in het Nationaal Preventie Akkoord te kunnen behalen moeten alle zorginstellingen met elkaar samenwerken en kennis uitwisselen. Wij willen vanuit het Máxima daaraan bijdragen.

Op welk initiatief zijn jullie het meest trots?

Het voedingsconcept voor kinderen in het Máxima kent zes maaltijdmomenten, met een ruime keuze uit het vaste assortiment en een wisselende dagmenukaart met gezonde maaltijden en tussendoortjes. Daarnaast bereiden de chefs veel maatwerk: gerechtjes voor kinderen die misselijk zijn of moeilijk kunnen eten. Ter plekke kunnen kinderen kiezen wat en hoeveel zij willen eten. Zij mogen ook met hun familie in het restaurant eten. In de huiskamers van het Máxima zijn speciale keukens, waar ouders zelf een maaltijd kunnen koken. 

Het aanbod in ons restaurant (dus voor kinderen, ouders, gasten èn medewerkers) is vooral gezond. We frituren alleen op speciaal verzoek. In het aanbod zijn veel verse producten en die worden a la minute klaargemaakt (vers beleving).

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

Kinderen met kanker hebben te maken met zeer wisselende smaak, misselijkheid en een kapotte mond. Iets eten is vaak belangrijker dan gezond eten. De uitdaging is dus om deze kinderen te verleiden om een goede keuze te maken en te verleiden om (ook) wat gezonds te eten. We passen ons voedingsbeleid hier op aan.

Daarnaast gaan we aan de slag met de kassa-opstelling in het restaurant, die passen we aan zodat er minder ongezonde impulsaankopen plaatsvinden, zoals snacks en snoep.

Wat heb je nodig om de doelen van het NPA te behalen?

De kracht van verbinding tussen alle ziekenhuizen! Om met elkaar hetzelfde uit te stralen: Gezonde voeding is belangrijk en wij geven daarin het goede voorbeeld en helpen je goede keuzes maken.

Daarnaast bouwen wij op een goede samenwerking met onze voedingspartner Hutten. We trekken in co-creatie op om de doelen van het NPA te behalen. Samen zetten we steeds een volgende stap om de voedingsomgeving in het Prinses Máxima Centrum gezonder te maken.

Contact:

Esther Fijnekam
E-mail: e.fijnekam@prinsesmaximacentrum.nl

Social Media