Patiënten en voedingsconcept

Gezonde voeding, een passend aanbod bij de voedingsbehoeften en een efficiënt voedingsconcept dragen bij aan een goede voedingsinname voor het herstel van de patiënt.

Patiënten en voedingsconcept

Op naar een gezond
voedingsaanbod voor patiënten?

Goede voeding helpt patiënten sneller te herstellen. Gezonde voeding speelt tevens een belangrijke rol in de preventie van chronische ziekten en draagt bij aan gezondheidswinst. Ervaringen en onderzoeken vormen samen met best practices de basis voor het uitrollen van een goed voedingsaanbod in zorginstellingen. Ontdek hieronder alles over optimale patiëntvoeding.

Goede Zorg Zie en Hoor Je

Enkele ziekenhuizen hebben recent hun voedingsconcept aangepast om de stap naar een gezond voedingsaanbod voor patiënten te maken.  Middels voorbeelden, tools en uitdelen van kennis wil Goede Zorg Proef Je andere zorginstellingen inspireren om ook aan de slag te gaan. Bekijk de bovenstaande video’s en laat je inspireren. Een gezond voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen doe je samen!

Veelgestelde Vragen

Waar je bij bezoekers en medewerkers ‘Richtlijnen Goede Voeding’ als uitgangspunt kan nemen, ligt dit voor patiënten wat gecompliceerder. Deze richtlijn vormt voor patiënten wel de basis maar daarnaast is er individuele afstemming nodig om te voorzien in de eiwit- en energiebehoefte en eventuele dieetrichtlijnen. Deze afstemming is mede afhankelijk van de fase van behandeling, het ziektebeeld en de doelgroep. Bied de patiënten bijvoorbeeld meerdere kleinere eetmomenten aan om aan de benodigde voedingsstoffen te komen.  Raadpleeg de factsheet ‘gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen’ voor meer uitgangspunten voor een goed voedingsaanbod voor patiënten.

Een voedingsconcept is een serviceformule voor het dagelijks eten en drinken voor de patiënt tijdens (ziekenhuis)opname, ook wel maaltijdconcept genoemd. Een voedingsconcept omvat alle aspecten van de keten rondom voeding, zoals: inkoop, bereiding, distributie, menu-aanbod, voedingsaanbod, presentatie, ambiance, serveren en afvalverwerking. Laat je inspireren door de voedingsconcepten van de Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen.

Je bent als zorginstelling aan het kijken hoe je een gezond en gevarieerd voedingsaanbod kan realiseren. De eerste stap is het opstellen van een voedingsvisie. Met de leidraad ontwikkeling visie op voeding kun je aan de slag. Daarna volgt een belangrijke vraag: is de nieuwe visie haalbaar met het huidige voedingsconcept in je organisatie?  Als je bijvoorbeeld meer vers wilt bereiden of kortere tijden tussen bestellen en uitserveren wilt, wat zijn dan de mogelijkheden om het voedingsconcept te optimaliseren. De implementatie van een nieuw concept vergt de nodige tijd. Wil je inzichten van andere ziekenhuizen, neem contact op en dan kijken we waar een werkbezoek mogelijk is.

Neem contact op met Laura Zantman, projectmedewerker Goede Zorg Proef Je ZantmanL@zgv.nl

Volg ons op Twitter

Al 81 ziekenhuizen en zorginstellingen zetten zich met Goede Zorg Proef Je van @voedingindezorg actief in om hun voedingsaanbod gezonder en duurzamer te maken voor patiënt, medewerker en bezoeker! Hoe gaat dat precies in zijn werk? Bekijk de film: https://t.co/wKq17mASI6
RT @voedingindezorg: #GoedeZorgProefJe | We vertellen graag over ons succesvolle project @ZorgProefJe! Daarom maken we er nu ook een film o…

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang elk kwartaal het laatste nieuws over Goede Zorg Proef Je.

Goede zorg proef je is een project van:

Alliantie Voeding in de zorg

Uitgevoerd met steun van:

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

In samenwerking met

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
Ziekenhuis Gelderse Vallei
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Nederlandse Vereniging van Diëtisten
Nationaal Preventie Akkoord