Patiënten en voedingsconcept
Gezonde voeding, een passend aanbod bij de voedingsbehoeften en een efficiënt voedingsconcept dragen bij aan een goede voedingsinname voor het herstel van de patiënt.
Tips and Tricks
Veelgestelde Vragen
Waar je bij bezoekers en medewerkers ‘Richtlijnen Goede Voeding’ als uitgangspunt kan nemen, ligt dit voor patiënten wat gecompliceerder. Deze richtlijn vormt voor patiënten wel de basis maar daarnaast is er individuele afstemming nodig om te voorzien in de eiwit- en energiebehoefte en eventuele dieetrichtlijnen. Deze afstemming is mede afhankelijk van de fase van behandeling, het ziektebeeld en de doelgroep. Bied de patiënten bijvoorbeeld meerdere kleinere eetmomenten aan om aan de benodigde voedingsstoffen te komen. Raadpleeg de factsheet ‘gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen’ voor meer uitgangspunten voor een goed voedingsaanbod voor patiënten.
Een voedingsconcept is een serviceformule voor het dagelijks eten en drinken voor de patiënt tijdens (ziekenhuis)opname, ook wel maaltijdconcept genoemd. Een voedingsconcept omvat alle aspecten van de keten rondom voeding, zoals: inkoop, bereiding, distributie, menu-aanbod, voedingsaanbod, presentatie, ambiance, serveren en afvalverwerking. Laat je inspireren door de voedingsconcepten van de Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen op de inspiratiepagina.
Je bent als zorginstelling aan het kijken hoe je een gezond en gevarieerd voedingsaanbod kan realiseren. De eerste stap is het opstellen van een voedingsvisie. Met de leidraad ontwikkeling visie op voeding kun je aan de slag. Daarna volgt een belangrijke vraag: is de nieuwe visie haalbaar met het huidige voedingsconcept in je organisatie? Als je bijvoorbeeld meer vers wilt bereiden of kortere tijden tussen bestellen en uitserveren wilt, wat zijn dan de mogelijkheden om het voedingsconcept te optimaliseren. De implementatie van een nieuw concept vergt de nodige tijd. Wil je inzichten van andere ziekenhuizen, neem contact op en dan kijken we waar een werkbezoek mogelijk is.
Neem contact op met Laura Zantman, projectmedewerker Goede Zorg Proef Je ZantmanL@zgv.nl