Ziekenhuizen slaan handen ineen voor gezond aanbod bij leveranciers

28 juni 2023

De Goede Zorg Proef Je Voorhoede ziekenhuizen hebben sinds eind 2020 een prachtige verschuiving laten zien naar een gezonder aanbod. Samen met alle Goede Zorg Proef je ziekenhuizen werken ze nog dagelijks aan het behalen van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord, maar er zijn nog verschillende struikelblokken. Eén hiervan is het beperkte aanbod van gezondere producten bij de toeleveranciers. Daarom slaan de Goed Zorg Proef Je ziekenhuizen nu de handen ineen.

Ziekenhuizen zijn vaak aanbestedingsplichtig bij een bepaalde leverancier. Het behalen van het Nationaal Preventieakkoord kunnen we dus zeker niet zonder hen; als zij de gezondere producten niet op de schappen hebben staan, kunnen ziekenhuizen ze ook niet aanbieden. Vanuit deze nood is vorig jaar de werkgroep Assortiment opgericht. Afgevaardigden van verschillende Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen komen met het Voedingscentrum bij elkaar om de gezamenlijke wensen van de ziekenhuizen in kaart te brengen. Op basis van deze wensenlijst wordt het makkelijker om leveranciers en producenten bewust te maken van de vraag naar gezondere producten voor de zorg én wordt de hele keten betrokken om de transitie te kunnen versnellen.

De strijd om volkorenproducten

Sinds het oprichten van de werkgroep in 2022, heeft Kasper Visser, voormalig Teamleider Restaurants en Catering bij het LUMC, met veel passie aan het roer van de werkgroep gestaan. Samen met Goede Zorg Proef Je is hij gedreven de strijd aan gegaan om het aanbod volkorenproducten bij leveranciers te verhogen: de productgroep die stipt op nummer 1 van de wensenlijst van ziekenhuizen staat. De hele keten wordt hierbij betrokken; niet alleen de leveranciers, maar ook de bakkers.  Het Voedingscentrum gaf hiervoor een pluim: “Deze houding ‘als het niet lukt, kijken hoe het wél lukt’ daar kunnen alle sectoren die zich gecommitteerd hebben aan het Nationaal Preventieakkoord een voorbeeld aan nemen.” (bron: VoedingNu)

Nieuwe kartrekker 

“Vanaf 2023 heeft Christel Kerssens-Van der Pijl, projectleider Horeca & Services in Dijklander Ziekenhuis, het stokje van Kasper overgenomen als nieuwe kartrekker van de werkgroep Assortiment. Christel is al vanaf het begin van Goede Zorg Proef Je bij het project betrokken geweest en heeft een sterke achtergrond in de communicatie. Daarnaast is ze een echte ‘foodie’: ze houdt ervan om bezig te zijn met (gezonde) voeding. “Het is onwijs leuk om collega’s mee te nemen in het waaróm van gezonde keuzes in onze ziekenhuisomgeving en om dingen te laten proeven. Dan zie je vaak ook het ‘kwartje vallen’. Het is immers zó belangrijk dat wij in de zorg gezonde voeding uitdragen. Ik weet zeker dat we door samen op te trekken mét onze leveranciers, hierin grote stappen kunnen zetten in de toekomst”, aldus Christel.

Toekomst werkgroep Assortiment

Vanuit de werkgroep blijft het natuurlijk niet alleen bij volkorenproducten. Het is duidelijk geworden dat er meer innovatie in de markt nodig is. Bij sommige productgroepen lopen leveranciers zelf ook tegen het zeer beperkte aanbod in de markt aan. Vooral gezond en plantaardig broodbeleg, of tussendoortjes die binnen de criteria van het Voedingscentrum vallen zijn schaars te vinden. De roep van ziekenhuizen aan producenten is dan ook om hierin te innoveren. Vanuit de werkgroep zal er nog hard gewerkt worden om tot een aanbod te komen die lekker en gezond is, en niet alleen toegankelijk is voor alle zorginstellingen maar zorg overstijgend. Zo komen we samen tot een gezonde eetomgeving; niet alleen in het ziekenhuis, maar overal!

Vragen over het netwerk? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl