Succesvolle Goede Zorg Proef Je inspiratiesessie bij het Dijklander Ziekenhuis

31 oktober 2023

Op vrijdag 6 oktober kwamen de Goede Zorg Proef Je-ziekenhuizen samen bij het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn voor een inspiratiesessie. Tijdens deze bijeenkomst kregen de ziekenhuizen niet alleen een rondleiding, maar genoten ze ook van een lekkere en gezonde lunch, terwijl ze inzicht kregen in de voedingsvisie, initiatieven en werkwijze van het Dijklander Ziekenhuis.

Als Voorhoedeziekenhuis is het Dijklander al lange tijd betrokken bij Goede Zorg Proef Je. Met een eigen centrale keuken voor patiëntenvoeding en eigen personeelsrestaurants op twee locaties hebben ze de vrijheid om te variëren met het assortiment en veranderingen door te voeren. Maar met verandering komt ook weerstand, zo vertelt Christel Kerssens-Van der Pijl, Projectleider Horeca & Services en verantwoordelijk voor de implementatie van de voedingsvisie. Ze deelde het eerlijke verhaal over de weg naar een gezond voedingsaanbod, en benoemde hoe hun besluit om te stoppen met het serveren van sappen aanvankelijk op weerstand stuitte. Dankzij informatieve en inspirerende sessies met servicemedewerkers geniet nu iedereen van heerlijk water met vers fruit, komkommer en kruiden. Volgens Christel past deze aanpak bij de karaktereigenschappen van het Dijklander: “We kijken nuchter naar de uitdaging die voor ons staat. We luisteren naar collega’s met oprechte interesse, maar pakken met lef door!

Bij het doorvoeren van veranderingen leren ziekenhuizen veel van elkaar. Zo liet het Dijklander Ziekenhuis zich inspirerend door het Radboudumc, dat haar voedingsbeleid in één keer omgooide om veranderpijn te minimaliseren. Rutger van Cruijsen, Hoofd horeca & gastvrijheid, benadrukte daarbij het belang van het betrekken van alle partijen bij het implementeren van het voedingsbeleid. Ook de cliëntenraad en medewerkers spelen een belangrijke rol in dit proces, waarbij hun mening zeker moet worden meegenomen om gezamenlijk te werken aan een gezonde eetomgeving!

Dijklander in Beweging

Gezonde voeding gaat hand in hand met andere leefstijlthema’s zoals bewegen. Met het leefstijlprogramma “Gezonder Voelt Beter” stimuleert het Dijklander Ziekenhuis patiënten en medewerkers om fitter te worden. Djuna Appelo, klinisch fysiotherapeut, benadrukt het belang van beweging en hoe bedrust kan leiden tot fysieke achteruitgang. Helaas hebben veel patiënten nog de mindset “als ik ziek ben, moet ik in bed blijven”. Het Dijklander moedigt beweging aan met beweegroutes, oefeningen op de muur, flyers en educatie over het belang van bewegen.

Creatief met smaak

Om patiënten met smaakverlies te ondersteunen organiseert het Dijklander Ziekenhuis al geruime tijd interactieve diners ‘Eten met smaak’ en heeft zelfs een smaakpoli, gerund door de koks. Workshops van de Smaakpoli richten zich op specifieke patiëntengroepen waarbij de aandacht ligt op hun dieet en wat er mogelijk is om smaak te bevorderen, zoals het maken van smakelijke gerechten zonder zout. Tijdens de interactieve diners voor oncologische patiënten worden wel meer dan twintig smaakverrijkers getest, van sambal tot aan bruine basterdsuiker. Tijdens de inspiratiesessie mochten de ziekenhuizen zelf deze smaakervaring uitproberen. Cees Neefjes, dieetkok & chef gastro-engineering, liet iedereen proeven wat het verschil is tussen een houten en ijzeren lepel, en welk effect het toevoegen van basterdsuiker aan hartige gerechten heeft.

Met nieuwe inzichten naar huis

Tijdens de heerlijke en gezonde lunch, bereid door eigen koks, was er tijd om ideeën uit te wisselen en elkaar te ondersteunen bij de uitdagingen die ziekenhuizen tegenkomen bij het verbeteren van hun voedingsaanbod. Als aangename verrassing kreeg iedereen nog een pakket mee naar huis om de heerlijke groentelasagne zelf thuis te kunnen maken. Hartelijk dank aan Christel Kerssens-Van der Pijl en Rutger van Cruijsen voor het organiseren van deze inspirerende dag! Ook graag meedoen met de Goede Zorg Proef Je beweging, netwerk en bijeenkomsten? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl