Rijnstate verspilt fors minder voedsel

14 maart 2023

Duurzaamheid en voedselverspilling in de zorg zijn belangrijke thema’s. Daarom is Alliantie Voeding in de Zorg partner van het programma Gelderland van Morgen, waarbinnen 50 Gelderse organisaties hun menu verduurzamen. Hierin verbinden het netwerk van o.a. Goede Zorg Proef Je. De eerste groep organisaties hebben het traject inmiddels afgerond. Zo ook voorhoedeziekenhuis Rijnstate, die 17 procent minder voedsel verspilde in een jaar. Gezamenlijk bespaarden de organisaties maar liefst een hoeveelheid CO2 die vergelijkbaar is met de uitstoot van 10.000 autoritten tussen Apeldoorn en Nijmegen.

17% minder voedselverspilling
Als één van de eerste 10 deelnemende organisaties deelde Rijnstate ook haar successen. Rijnstates personeelsrestaurant verspilde 17% ofwel 767 kilo minder voedsel per jaar. Dat heeft ze gedaan door over te gaan op een nieuw en gezonder menu. Marlijn van de Pavert, beleidsadviseur Voeding bij Rijnstate, vertelt: ‘We hebben een nieuw aanbod van gezonde en meer eigentijdse gerechten. Zo zijn de soepen verbeterd en worden ze weer door onze chef-koks zelf bereid.’ Ook hebben acht medewerkers van het personeelsrestaurant online cursussen gevolgd aan de Greendish Academy, bijvoorbeeld over voedselverspilling en een gezond assortiment. ‘Dankzij de kennis en praktische handvatten en begeleiding vanuit Greendish hebben wij meer bewustwording gecreëerd,’ vertelt Marlijn. Verder is Rijnstate actief de verkoopcijfers gaan monitoren. Ook het bestel- en inkoopproces werd verbeterd en verduurzaamd. Als er dan toch producten overbleven verwerkte Rijnstate die in gerechten of verkocht ze met 35% korting.

Alle ziekenhuizen die meedoen met Gelderland van Morgen, St. Jansdal, Radboudumc en Rijnstate, zijn ook aangesloten bij Goede Zorg Proef Je en zetten zich zo ook al in op gezondheid en duurzaamheid. Meer lezen? Bekijk hier het volledige artikel op de website van Alliantie Voeding in de Zorg.

Vragen over het programma Gelderland van Morgen of het project Goede Zorg Proef Je? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl