Reade - Gezond voedingsaanbod in de praktijk

17 maart 2022

Hoe realiseer je een gezond voedingsaanbod in revalidatiecentra? Tijdens de 3de Goede Zorg Proef Je netwerkbijeenkomst met revalidatiecentra vertelde Bianca Wester, projectmanager eten en drinken bij Reade, over hoe zij dat bij Reade hebben aangepakt. Zo tipte ze: Maak de voedingsvisie zo concreet mogelijk: vertaal hem naar een concept waarbij je niet alleen focust op het assortiment gezonder maken, maar ook op het personeel betrekken, presentatie, communicatie en de kosten.

Voeding als onderdeel van de behandeling

‘Leefstijl wordt steeds meer gezien als onderdeel van de totale behandeling, waarbinnen goede voeding een belangrijke pijler is – hier wilden we binnen Reade ook stappen in maken’, aldus Bianca Wester, projectmanager eten en drinken bij Reade. ‘De transitie naar een gezond voedingsaanbod begint allemaal met een visie. Bij Reade lag er al een mooie voedingsvisie gericht op het aanbod van gezonde producten, de taak voor mij was om deze visie naar de praktijk te vertalen. We hebben daarbij gekozen voor een persoonsgerichte aanpak die aansluit op onze cliëntendoelgroep en waarbij een vitale omgeving voor medewerkers en een fijn verblijf voor bezoekers centraal staat’.

Aandacht aan presentatie

‘De transitie is met samenwerkingspartner op voeding – Vitam (sinds oktober 2021), organisatiebreed doorgevoerd’, vertelt Bianca. ‘De maaltijdverstrekking, restaurants, koffie & theebarren en automaten voeren nu een gezonde boventoon. De vernieuwde maaltijdverstrekking op decentrale uitgifte op de huiskamers zorgt ervoor dat het moment van bereiding en presentatie dichter bij elkaar worden gebracht, zodat de revalidanten niet meer voor een hele week hun keuze moeten doorgeven. Ook zorgt de vernieuwde inrichting voor meer bewegingsvrijheid, door de uitschuifbare counter kunnen ook cliënten in een rolstoel zelf hun eten opscheppen. Daarnaast is ook geïnvesteerd in nieuw servies.’ ‘Onderschat niet het effect van presentatie’, benadrukt Bianca. ‘Eten moet een mooi moment zijn. Door aandacht te besteden aan de aankleding, kleur en uitstraling van de maaltijd, laten we het product het verhaal vertellen – hiermee willen we de revalidanten verleiden naar de gezonde keuze’.

Draagvlak creëren

‘Om draagvlak te creëren hebben we een interdisciplinair team opgezet, waarin alle lagen binnen de organisatie waren betrokken, zoals artsen, verpleegkundigen en de cliëntenraad’, vertelt Bianca. ‘Vaak worden veranderingen van bovenaf gedragen en worden bijvoorbeeld de koks en voedingsassistenten te weinig betrokken in het proces. Dat hebben we dus opzettelijk anders gedaan. Als je verandering wilt bereiken, moet je draagvlak creëren door de hele organisatie heen’, legt Bianca uit. ‘Ga bovendien in gesprek met revalidanten over hun wensen met betrekking tot voeding. Eten en drinken is heel zichtbaar en heeft daarmee ook grote invloed op de uitstraling van de organisatie’.

Van Bruine kroeg naar koffiehoek

‘We hadden een bruine kroeg in Reade. Ons pand ligt aan de Overtoom in Amsterdam. Dertig jaar geleden paste die bruine kroeg daar heel goed. Nu klopt het niet meer met het concept gezonde voeding en juiste keuzes maken’, vertelt Bianca. ‘Daarom hebben we de kroeg omgebouwd tot een gezellige en eigentijdse koffie- en theehoek. We willen cliënten hier verleiden de juiste keuze te maken. Een biertje of wijntje is er nog wel verkrijgbaar, maar we willen dat niet actief promoten. We werken hier bijvoorbeeld samen met een lokale ondernemer die vegan gebak maakt zonder toegevoegde suikers’.

Het revalidatienetwerk

Maar liefst acht revalidatiecentra willen hun voedingsaanbod gezonder maken en leren van elkaar binnen het revalidatienetwerk van Goede Zorg Proef Je: Revant, medisch specialistische revalidatie, Klimmendaal, Daan Theeuwes Centrum, Sint Maartenskliniek, Roessingh, Centrum voor Revalidatie en Heliomare. Roessingh, centrum voor revalidatie was vandaag voor het eerst aanwezig en zet daarmee de eerste stap om van een voedingsvisie naar een implementatie te gaan.

Ook geïnteresseerd in het gezonder maken van het voedingsaanbod in je revalidatiecentra? Neem contact op met zantmanL@zgv.nl