Geslaagde inspiratiesessie bij Radboudumc

10 juni 2023

Afgelopen 9 juni kwamen 20 Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen vanuit het hele land samen bij Voorhoede ziekenhuis Radboudumc voor een Goede Zorg Proef Je inspiratiesessie. Op het programma stond onder andere een rondleiding, verschillende sprekers, inspirerende discussies en uiteraard heerlijke, gezonde gerechten om te proeven.

Radboudumc is één van de Voorhoede ziekenhuizen van Goede Zorg Proef Je. Sinds eind 2022 hebben ze een innovatief voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Met een voedingsaanbod waarbij zowel gezondheid als duurzaamheid hoog op de agenda staan, laten ze zien dat het mogelijk is om lekker, gezond en duurzaam te kunnen eten in het ziekenhuis. “Een ziekenhuis of zorginstelling is een rolmodel voor de maatschappij” vertelt Manon van den Berg, themaleider Voeding van Radboudumc. “We moeten de ziektelast en zorguitgaven terugdringen. Wat we anderen graag als tip willen meegeven, is om de Raad van Bestuur vroegtijdig te betrekken bij de missie en visie op voeding; de samenwerking met servicebedrijf, cateraar aan te gaan; en de medewerkers en bezoekers mee te nemen in je verhaal. En… het voedingsbeleid in één keer omgooien, zorgt voor minder pijn…”

Eetomgeving voor bezoekers en medewerkers

Ook voor bezoekers en medewerkers is er voldoende aandacht voor gezond, lekker en duurzaam. “Als Vermaat vinden we dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Bij Vermaat eet je gezonder en duurzamer in een omgeving die je energie geeft. We hebben heerlijke gerechten ontwikkeld die binnen de gezondere keuze vallen. Voorbeelden hiervan zijn; ons caloriearm plaatgebak en schepijs. Voor onze medewerkers leveren we de recepturen op maat, inclusief instructievideo. Dit in combinatie met onze 80/20 rekentool helpt hen dit met het borgen binnen elke productgroep. Tevens ontwikkelen we een E-learning voor onze medewerkers om de kennis op gebied van gezondere voeding verder te vergroten,”, vertelt Jan Willem van der Flier, Horeca Adviseur, over de aanpak van Vermaat in het medewerkers en bezoekersrestaurant.

Duurzaamheid in de spotlight

Aandacht voor duurzaamheid is in het voedingsconcept bij Radboudumc niet te missen. Maar hoe ga je zo’n veranderproces aan? “Duurzaamheid gaat over meer dan plastic bekers”, legt Marije Klomp van Radboud Universiteit uit. “Elk vakgebied, en elke functie in je organisatie is nodig om bij te dragen aan de duurzame omslag. Zorg dat wat je doet aan duurzaamheid gekoppeld is aan je corebusiness. Daarmee voelt het voor iedereen relevant en maak je meer impact.”

Na een rondleiding van FoodforCare bij de patiëntenvoeding, werd de dag afgesloten door een interactief gesprek over thema’s waar de Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen gezamenlijk tegenaan lopen, onder begeleiding van projectcoördinator Iris de Koning. Dankzij deze inspirerende dag gaan de Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen nu gezamenlijk verder aan de slag met thema’s zoals gezonde voeding tijdens de nachtdienst en de eiwittransitie.  

Ook graag meedoen met de Goede Zorg Proef Je beweging, netwerk en bijeenkomsten? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl