Eerste koksnetwerkbijeenkomst: Samen aan de slag met gezonde, eiwitrijke tussendoortjes!
3 april 2025
Woensdag 2 april 2025 vond de eerste koksnetwerkbijeenkomst van Goede Zorg Proef Je plaats in het UMC Utrecht. Een inspirerende dag waarop koks uit verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen samenkwamen om te koken, en kennis en ervaring uit te wisselen rondom het thema ‘gezonde eiwitrijke tussendoortjes’. Een veelbelovende start van het netwerk dat smaakt naar meer!
Koks spelen een sleutelrol in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in de zorg. Zij hebben de expertise om de kaders vanuit Goede Zorg Proef Je en diëtetiek te vertalen naar smaakvolle gerechten. Want hoe goed een maaltijd ook is samengesteld op basis van voedingswaarden, als het niet lekker is, schiet het zijn doel voorbij. Josefien Kursten, lid van de Raad van Bestuur UMC Utrecht, opende de eerste bijeenkomst: “Mooi dat het netwerk van koks nu bestaat! Goede voeding is van cruciaal belang voor herstel. Dat koks op deze manier hun kennis delen, juichen we van harte toe. Wanneer je patiënten vraagt, is eten vaak het hoogtepunt van hun dag, samen met de zorg van de voedingsassistenten. Dit verdient dan ook alle lof en waardering!”
Enthousiast kernteam
Iedere kok heeft zijn eigen kennis en ervaringen. Met het koksnetwerk willen we deze expertise verbinden en versterken, en zo de transitie naar een gezond en duurzaam voedingsaanbod versnellen.
Het netwerk wordt mogelijk gemaakt door een sterk en enthousiast kernteam dat bestaat uit zes ervaren koks uit Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen: Eric-Jan Wissink (UMC Utrecht), Ivar Kronenburg (Rode Kruis Ziekenhuis), Cees Neefjes en Paula Groeneveld (Dijklander Ziekenhuis), Jelte Kuipers (Meander MC) en Kees van der Wal (St. Antonius). Samen organiseren zij dit jaar vier fysieke koksbijeenkomsten met elk een ander thema. Ze worden hierin ondersteund door Goede Zorg Proef Je.
Gezonde, eiwitrijke tussendoortjes
De eerste bijeenkomst van het koksnetwerk stond in het teken van ‘gezonde, eiwitrijke tussendoortjes’ en werd geleid door Eric-Jan Wissink en Kees van der Wal. De belangstelling was overweldigend! Het maximale aantal deelnemers was binnen de kortste keren bereikt, wat het enthousiasme en de betrokkenheid van koks uit verschillende zorginstellingen duidelijk weerspiegelt.
Alle deelnemers werden vooraf gevraagd om een gezond eiwitrijk tussendoortje te ontwikkelen, in lijn met de kaders van Goede Zorg Proef Je. De gerechten die werden meegenomen overtroffen alle verwachtingen! Het was een kleurrijk geheel van heerlijke hapjes die je onmiddellijk doen watertanden.

Sommige gerechten worden al dagelijks aan patiënten geserveerd, terwijl andere speciaal voor deze bijeenkomst waren bereid en voor het eerst geproefd werden. Het creëren van een smakelijk, gezond en eiwitrijk tussendoortje dat voldoet aan de kaders is geen gemakkelijke opgave. Vaak is het een samenwerking tussen koks en diëtisten, waarbij tijd en creativiteit vereist zijn. Daarom is het zo waardevol om kennis te delen en van elkaar te leren. Eric-Jan Wissink: “We willen allemaal hetzelfde bereiken, dus waarom zou ik mijn kennis niet delen?”
Een greep uit de gerechtjes die waren meegenomen:
- Boekweit pastasalade met Planted steak
- Kwarkvulling met chiazaad
- Pindakaas chocolade koekje
- Wortelcake
- (Vegan) kaas quiche
- Spinazie polenta koekjes
- Amandelmelk tofu bessen smoothie
- Energiereep met dadelpuree
- Muffin met hüttenkäse
Bij het bekijken van de verschillende hapjes viel op hoeveel creativiteit erin was gestoken en hoe vaak de gerechten huisgemaakt waren. De presentatie speelt ook een cruciale rol, vooral de garnering. Dit is van extra belang voor patiënten die al veel moeten eten, omdat een aantrekkelijke presentatie de eetlust stimuleert. Het ‘verkopen’ van het gerecht – bijvoorbeeld door te benadrukken dat het huisgemaakt is – kan bijdragen aan het herstel.
Kees sluit de bijeenkomst mooi af: “Ik wil alles wat ik weet graag met jullie delen, maar één ding kan ik niet delen, en dat is de passie om het te doen. Gelukkig zit die passie in deze groep goed!”

Sluit je aan bij het koksnetwerk
Dit jaar volgen nog drie verdiepende bijeenkomsten over smaakgestuurd koken, zoutbeperkt koken, en de gezonde eiwittransitie naar meer plantaardig. Door kennis te bundelen en van elkaar te leren, zetten we samen belangrijke stappen richting een gezond en duurzaam voedingsaanbod in de zorg.
Ben je kok bij (een cateraar/leverancier) van een ziekenhuis of zorginstelling? Sluit je aan bij de volgende bijeenkomst over smaakgestuurd koken op 19 juni en/of meld je aan bij het koksnetwerk!