Een inspirerende inspiratiesessie

17 mei 2021

“Een gezondere en duurzamere eetomgeving” was het thema van de eerste Goede Zorg Proef Je- inspiratiesessie. Deze bijeenkomst markeerde het begin van de inspiratiesessies in samenwerking met het Voedingscentrum. Tijdens de sessie inspireerde de ziekenhuizen elkaar en werd de Checklist Richtlijn Eetomgevingen,van het Voedingscentrum, besproken.

“De inspiratiesessies, ontwikkeld in samenwerking met het Voedingscentrum, geven restaurantcoördinatoren in een zorginstelling een platform om successen en ideeën te delen, en kennis op te doen om de eetomgeving te optimaliseren” vertelt Leonie Horne, projectcoördinator Goede Zorg Proef Je. “Het is de bedoeling dat de inspiratiesessies in de toekomst live op locatie zullen zijn, zodat we alle restaurantmedewerkers kunnen betrekken”. Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, Meander Medisch Centrum en Dijklander Ziekenhuis deden afgelopen 28 april mee aan de eerste sessie.

Succesverhalen

De sessie werd afgetrapt met het delen van successen. Zo deelde Meander Medisch Centrum dat ze al een tijdje gebruik maken van de “Healthy Fridge”. Deze automaat verkoopt onder andere maaltijdsalades, poké bowls en ongezouten nootjes. Rijnstate vertelde trots over de verse broodjes met gegrilde groentes en de grote saladebar in hun personeelsrestaurant. Ook in het Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn er al flinke stappen gezet om een gezonde eetomgeving te creëren. “In samenwerking met Goede Zorg Proef Je hebben we afgelopen jaar veel bereikt in het personeelsrestaurant” vertelde Corina, Coördinator Facilitair Bedrijf. “Met kleine wissels kan je veel bereiken. De belegde broodjes die wij serveren zijn nu standaard meergranen of volkoren, de soorten frisdranken zijn gereduceerd van 9 naar 3, en we hebben 5 smaken water toegevoegd. Daarnaast zetten we elke dag “fresh lemonade” neer, water met vers groente en fruit. Nu wordt er binnen 2 uur zo’n 16L groente- & fruitwater geconsumeerd!”.

Checklist Richtlijn Eetomgevingen

De Checklist van de Richtlijn Eetomgevingen is een praktisch hulpmiddel om je eetomgeving gezonder en duurzamer te maken, en op te schuiven richting de Schijf van Vijf.  De Checklist laat zien wat de gezondere keuzes zijn voor mens en milieu, en welke presentatie- en verkooptechnieken je kunt inzetten om die gezondere keuze te stimuleren. Tijdens de inspiratiesessie werd de Checklist toegelicht door het Voedingscentrum.

Ervaringen

De coördinatoren gaan nu aan de slag met de Checklist, tips en tricks en andere tools. “Ik heb als een leuke, leerzame en inspirerende sessie ervaring.” Geeft Eline, personeelsrestaurantcoördinator van Rijnstate, aan. “Fijn om te horen hoe collega’s in andere ziekenhuizen te werk gaan en waar ze tegenaan lopen.” Ook Bart, Coördinator Horeca van Meander Medisch Centrum (MMC) was erg te spreken over de inspiratiesessie. “Binnen het MMC hebben we zeker al flinke stappen in de goede richting gezet, maar het is toch fijn om af en toe te sparren met collega’s van andere ziekenhuizen voor een frisse wind.”

Een inspiratiesessie bijwonen?

Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl voor meer informatie over het bijwonen van een Goede Zorg Proef Je inspiratiesessie.