Diëtisten puzzelen aan de eiwittransitie in de ouderenzorg

31 maart 2025

Tijdens het Compliment Event van het Netwerk Diëtisten Geriatrie en Ouderen (DGO) op donderdag 27 maart kwamen zo’n 25 diëtisten uit het land bijeen voor een interactieve kennis- en inspiratiesessie over de eiwittransitie. Hoe kunnen we gezamenlijk een verschuiving maken, zonder in te leveren op volwaardige eiwitinname, smaak en beleving van eten en drinken?

In gesprek over kansen en uitdagingen

Tijdens de sessie gingen diëtisten actief met elkaar in gesprek over de mogelijkheden en kansen, met oog voor de uitdagingen die de transitie met zich meebrengt. Een belangrijke vraag is hoe we binnen de ouderenzorg zorgen voor voldoende eiwitinname, terwijl we tegelijkertijd een stap zetten richting een duurzamer voedingspatroon.

Rachel van der Lugt (diëtist Ziekenhuis Gelderse Vallei & Alliantie Voeding in de Zorg) nam de diëtisten mee in de praktische kant van deze puzzel. Met de Alpha Tool van Wageningen Universiteit liet ze zien hoe slimme combinaties van plantaardige en dierlijke eiwitten kunnen bijdragen aan een volwaardig aminozuurprofiel. Maar hoe vertalen we dit naar smakelijke, herkenbare en haalbare gerechten voor ouderen?

“Herkenbaarheid speelt hierin een grote rol”, vertelt Rachel. Zo kan het deels vervangen van gehakt door linzen in maaltijden of het gebruik van hybride vleesproducten helpen om de overstap laagdrempelig te maken. Daarnaast werd benadrukt hoe belangrijk het is om met cliënten en medewerkers een open gesprek aan te gaan en hen nieuwe smaken te laten ervaren.

Spelenderwijs het gesprek aan

Een waardevolle tool die hierbij kan ondersteunen, is het vernieuwde spel ‘Smaken Verschillen’ van Vilans. Dit spel is momenteel nog in ontwikkeling en helpt om het gesprek over voeding, voorkeuren en verandering op een interactieve manier aan te gaan. Tijdens de sessie informeerden Anita Isaku-Manasijev, adviseur kennismanagement, en Hester Moerman, communicatieadviseur, van Vilans over de mogelijkheden en werking van het spel.

De diëtisten reageerden enthousiast en dachten actief mee over hoe het spel verder geoptimaliseerd kan worden. De sessie bood nuttige input om ervoor te zorgen dat het spel zo goed mogelijk aansluit op de zorgpraktijk en écht bruikbaar wordt in het dagelijks werk. Mooi om te zien dat er ook wordt gekeken naar mogelijkheden om deze tool breder in te zetten, zoals in de gehandicaptenzorg!

Van kennis naar actie

De eiwittransitie in de ouderenzorg brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Deze sessie heeft bijgedragen aan kennisuitwisseling en leerzame gesprekken over hoe we samen stappen kunnen zetten. Een belangrijke vervolgstap is het ontwikkelen van een factsheet vanuit Goede Zorg Proef Je, waarin handvatten en praktijkvoorbeelden worden gebundeld.