Gezonde en duurzame
voeding in de zorg

Goede Zorg Proef Je ondersteunt in de
transitie naar een gezonder voedingsaanbod

Een gezonder voedingsaanbod voor patiënten (zorgvragers), medewerkers en bezoekers draagt bij aan een gezonder Nederland.
Goede Zorg Proef Je ondersteunt ziekenhuizen en zorginstellingen in de transitie naar een gezond en duurzaam voedingsaanbod met diverse middelen zoals een lerend netwerk en een toolkit. De toolkit helpt inhoudelijk en op procesvorming van visie naar implementatie, uitvoer en borging. Samen maken we gezonde voeding in de zorg de norm.

Goede Zorg Proef Je doelgroepen

Goede voeding is onderdeel van goede zorg en helpt bij het herstel van patiënten (zorgvagers), en zorgt voor een
gezonde leefstijl voor zowel medewerkers als bezoekers. De basis van goede voeding voor patiënten zijn de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Daarnaast levert de voeding voldoende energie en voorziet in de (verhoogde) eiwitbehoefte. Voor medewerkers en bezoekers vormen de Richtlijnen Eetomgeving van het Voedingscentrum de basis, waarbij de gezonde en duurzame keuze wordt gestimuleerd.

Van visie naar implementatie

Het realiseren van een gezond en duurzaam voedingsaanbod in de zorg doe je samen. Het vraagt commitment en een duurzame inzet van verschillende disciplines binnen de organisatie. Een sterke voedingsvisie en duidelijke communicatie zijn essentieel voor een stevige implementatie. Het stappenplan en onze tools helpen jou hierbij.

1
Ontwikkel een voedingsvisie
Ontwikkel een voedingsvisie
2
Bepaal het doel van het project
Bepaal het doel van het project
3
Omschrijf de huidige situatie
Omschrijf de huidige situatie
4
Omschrijf de gewenste situatie
Omschrijf de gewenste situatie
5
Bepaal de strategie en activiteiten
Bepaal de strategie en activiteiten
6
Breng het budget in kaart
Breng het budget in kaart
7
Maak een planning
Maak een planning
8
Evaluatie & borging
Evaluatie & borging

Onze ondersteuning

We organiseren bijeenkomsten om knelpunten en behoeftes te bespreken, best practices te delen en elkaar te inspireren. De handige tools op de website geven inzicht in de richtlijnen voor een gezond voedingsaanbod en eetomgeving, en ondersteunen in het proces van visievorming naar implementatie. Voor de facilitair diëtist is er een netwerk die helpt om kennis en ervaring uit te wisselen en de positie van de diëtist te versterken. Daarnaast is er de mogelijkheid om een studententeam van de Wageningen University & Research (WUR) in te zetten op een vraagstuk binnen jullie organisatie.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Check onze veelgestelde vragen (FAQ).
En vooral de antwoorden op die vragen natuurlijk.

Goede Zorg Proef Je ook in ons personeelsrestaurant!

Goede Zorg Proef Je ook in ons personeelsrestaurant!

Nynke Lokhorst
Communicatieadviseur
Ziekenhuis Gelderse Vallei

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang het laatste nieuws over Goede Zorg Proef Je.

Projectpartners

Goede Zorg Proef Je is een project van Alliantie Voeding in de Zorg

In samenwerking met

Mede mogelijk gemaakt door