Steeds meer ziekenhuizen kiezen voor gezonde automaten

2 juni 2022

Het zorgen voor een gezonde eetomgeving is een belangrijke stap naar een gezond ziekenhuis. Om hiermee aan de slag te gaan kiezen steeds meer ziekenhuizen ervoor om snoep- en frisdrankautomaten te verruilen voor een gezonder alternatief. Met aantrekkelijk gepresenteerd en kleurrijke producten zoals bananenbrood, wraps en pokébowls, worden patiënten, medewerkers en bezoekers verleid om een gezondere keuze te maken. Het behalen van het Nationaal Preventieakkoord komt zo steeds meer in zicht.

De introductie van gezonde automaten zijn een mooi voorbeeld van hoe ziekenhuizen werken aan het behalen van het Nationaal Preventieakkoord, dat zich richt op het terugdringen van overgewicht. Er zijn inmiddels 20 ziekenhuizen die vanuit Goede Zorg Proef Je een intentieverklaring hebben getekend dat ze al in juni 2022, in plaats van 2030, een gezond voedingsaanbod hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

In Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen Rijnstate, UMC Utrecht, Erasmus MC en Ziekenhuis Gelderse Vallei staan er al gezonde automaten. Er zijn verschillende soorten in omloop, maar ze hebben een gezamenlijk hoofddoel: de gezonde keuze makkelijker maken. Dit wordt gestimuleerd door het aanbieden van lekkere en gezonde producten, met aandacht voor milieu en dierenwelzijn en waar mogelijk regionaal. De keuzes bestaan onder andere uit verse vegetarisch of vegan producten, bedacht en samengesteld door chefs en diëtisten.

“Als Voorhoede ziekenhuis willen wij vanaf juni 2022 een gezond aanbod hebben voor patiënt, bezoeker en medewerker – dus ook buiten de openingstijden van het bezoekers- en personeelsrestaurant” vertelt Coralie Azzouzi-van Beek, afdelingsmanager hoteldienst in Ziekenhuis Gelderse Vallei. “De leverancier van de ‘gezonde automaat’ werkt met dagverse producten van lokale producenten en heeft de voedingswaarden van alle producten getoetst aan de Schijf van Vijf. Verder maken ze de voedingswaarden ook inzichtelijk voor de consument. Hierdoor weten we dat de aangeboden producten waarde toevoegen aan de doelen van het Nationaal Preventieakkoord en aan onze eigen visie op voeding. Wij ontvangen veel complimenten over de kwaliteit van de producten en dat is fijn, want naast goed eten is lekker eten natuurlijk erg belangrijk.”

Richtlijn Eetomgevingen

Het belang van een gezonde eetomgeving voor ons gedrag valt niet te onderschatten. Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag en projectleider programma Eetomgevingen bij het Voedingscentrum vertelt dat “ongeveer negentig procent van onze voedselkeuzes relatief onbewust worden gemaakt, ofwel op de automatische piloot. Slechts tien procent van wat we eten is een rationele weloverwogen keuze. Er is een grote misvatting dat we ‘vrij’ zijn in onze voedselkeuze. In feite kiest de omgeving voor ons. Als die vol ligt met ongezond eten en drinken wordt het erg lastig om gezond te leven.”

De automaten passen goed bij de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum en dragen bij aan het creëren van een gezonde eetomgeving: “Als Voorhoede ziekenhuis ben je al goed bezig met goede en lekkere voeding en dat wil je ook continu uitstralen”, aldus Coralie. “Een automaat gevuld met gezonde en smaakvolle producten draagt daar mooi aan bij”. De Richtlijn Eetomgevingen zijn ook opgenomen in het stappenplan: Naar een gezonder restaurant.

Ook in Voorhoede ziekenhuis UMC Utrecht staan er sinds kort enkele gezonde automaten, daar waar in juli nog verder uitgebreid zal worden. Volgens senior stafmedeweker Corinne Struik zijn de reacties overwegend positief. “Ons streven is om de gezonde keuze zo aantrekkelijk en makkelijk mogelijk te maken. Dat betekent niet dat al ons aanbod gezond is; zo kun je voor een snack of koek nog steeds bij de restaurants of koffiecorners terecht. Maar áls je gezond wilt eten, is er keuze in onze restaurants, koffiecorners en nu dus ook in de nieuwe automaten.”

Meer weten over gezonde eetomgevingen? Neem contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl