St Jansdal verspilt 65% minder voedsel met het programma Gelderland van Morgen!

13 december 2023

Gezonde voeding, duurzaamheid en voedselverspilling in de zorg zijn belangrijke thema’s. Daarom zijn we als Goede Zorg Proef Je partner binnen het programma Gelderland van Morgen, waarbij 38 ziekenhuizen en zorginstellingen hun menu verduurzamen met behulp van Greendish. Een van deze ziekenhuizen is St Jansdal, zij hebben maar liefst 65% minder voedsel verspild, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 8.166 euro.

Ongezonde opties naar de achtergrond

Als Gezond 2025 zorginstelling zet St Jansdal zich met Goede Zorg Proef Je in voor een gezond en duurzaam voedingsaanbod. Albert Kerkmeijer, teamleider Keuken & Restaurants bij St Jansdal, deelt enthousiast: “In het personeelsrestaurant hebben we een voedingsaanbod geïntroduceerd met 80-20% gezonde opties voor medewerkers. In het bezoekersrestaurant, met een gezond aanbod van 70-30%, hebben we nog wat stappen te maken en richten we ons vooral op nudging.” Met behulp van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum schuift St Jansdal geleidelijk op naar een gezonder aanbod, waarbij ongezonde producten, zoals (light) frisdranken, naar de achtergrond verdwijnen. “Omdat alles in eigen beheer is, hebben we de flexibiliteit om in te spelen op behoeften van medewerkers en bezoekers,” voegt Albert toe.

Regie bij de patiënt

Voor patiënten heeft het ziekenhuis recent een vernieuwd voedingsconcept geïntroduceerd. Albert legt uit: “Onze menu’s zijn aangepast naar de behoeften van de patiënt, met een focus op de drie B’s: Bouwstoffen, Brandstoffen en Beschermde stoffen. We streven naar een gevarieerd aanbod met meerdere maaltijdmomenten, waarbij samenwerking met diëtetiek cruciaal is. Met de GPS-methode (Geur, Prikkeling, Smaak) prikkelen we de zintuigen door te werken met kruiden en toppings. Zo willen we patiënten, ook degenen met smaakverlies, weer plezier laten beleven aan de eetmomenten.” Recentelijk heeft St Jansdal een patiëntenportaal gelanceerd, waarbij patiënten zelf hun maaltijden kunnen bestellen. ‘’Hierdoor zijn patiënten niet langer afhankelijk van voedingsassistenten, waarmee we de regie over maaltijden teruggeven aan de patiënten,” verklaart Albert.

65% minder voedselverspilling

Met het programma Gelderland van Morgen heeft St Jansdal met behulp van Greendish sterk ingezet op het verminderen van voedselverspilling. Slimme aanpassingen in het buffetrestaurant en het gebruik van restgroenten voor soep hebben opmerkelijke resultaten opgeleverd. Door het assortiment te verkleinen en door proactief in te spelen op vraag en aanbod, heeft het ziekenhuis de voedselverspilling verminderd met 65%, wat neerkomt op een besparing van 1.167 kg. Albert deelt enkele knelpunten en learnings van het programma: “Het bewust maken van ons personeel over duurzaamheid vergt tijd. Greendish heeft ons geholpen met tools en kaders, en we zien dat het bewustzijn op de werkvloer groeit. Het scheiden van afval en creatief omgaan met restjes zijn essentiële learnings die medewerkers zowel thuis als tijdens het werk kunnen toepassen.”

Complimentenkaart St Jansdal – Programma Gelderland van Morgen (Greendish)

Verandering van gedrag kost tijd

St Jansdal heeft ook mooie stappen gezet richting meer plantaardige voeding. Albert deelt hun aanpak: “We benadrukken het belang van stapsgewijze veranderingen en betrekken medewerkers bij bewustwording via proeverijen en enquêtes in het restaurant. We benoemen niet expliciet of een maaltijd plantaardig is , hoewel deze informatie beschikbaar is via de QR-code naast de maaltijd. Door dialoog en proeverijen ervaren mensen zelf dat plantaardige opties ook verassend smaakvol kunnen zijn. Het is belangrijk mensen uit hun comfortzone te halen en hen na te laten denken over hun voedingskeuzes.”

Blik op de toekomst

Albert geeft advies aan andere ziekenhuizen die ook aan de slag willen met duurzaamheid: “Begin met de aanpak van voedselverspilling en betrek medewerkers op alle niveaus. Bewustwording is cruciaal, en het creëren van een enthousiast team van medewerkers speelt een sleutelrol.” St Jansdal streeft in lijn met de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 naar een toekomst waarin het voedingsaanbod voor medewerkers- en bezoekers verschuift naar 40% dierlijk- en 60% plantaardig eiwit. “Ik ben trots op ons team dat we deze eerste stappen hebben gemaakt, en ik wil graag zien dat duurzaamheid een dagelijkst onderdeel wordt van het gesprek binnen onze organisatie,” voegt Albert trots toe.

Meedoen met het programma Gelderland van Morgen kan nog tot 31 december 2023 met 50% subsidie. In Harderwijk, Arnhem, Druten, Wijchen en Berg en Dal draagt de gemeente bij aan de kosten. Vragen over het programma Gelderland van Morgen of het project Goede Zorg Proef Je? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl