Meekijken met verandering in Zeeland
14 december 2021
Adrz is één van de Voorhoede Ziekenhuizen die versneld de doelen van het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) willen behalen. In juni 2021 tekende Adrz een intentieverklaring dat ze in 2022 een gezond voedingsaanbod zullen hebben voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Volgens Manager Facilitaire Services, Renske van Ewijk is de samenwerking met de Alliantie Voeding in de Zorg een logische stap: ‘’Adrz ziet voeding als onderdeel van het herstel van de patiënt en als belangrijke factor in de gastvrijheidsbeleving’’.
Wij gingen in gesprek met Erik Leewis, Teamleider Facilitaire Services bij Adrz om te kijken hoe ze dat gaan realiseren.
‘’Het vertellen van wat je doet en waarom je dit doet is belangrijk’’, vertelt Erik Leewis, Teamleider Facilitaire Services. ‘’Adrz doet er alles aan dat mensen het ziekenhuis zo gezond mogelijk verlaten. Onze verpleegkundigen en medisch specialisten zetten zich dagelijks met veel passie en energie in voor de patiënten. Wij vinden dat voeding niet kan achterlopen en wij geloven in het optimaliseren van ons voedingsaanbod’’, aldus Erik. Er is besloten om het anders te doen, beter te doen en vooral gezonder te doen. ‘’Hoe kunnen we het vandaag beter doen, wat we gisteren al goed deden’’.
Uit de Oosterschelde
‘‘In onze weg naar een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers is één onderdeel van groot belang: samenwerking’’, legt Erik uit. ‘’Met onze partner Bidfood werken we nauw samen en denken we continue na over verbeteringen in ons aanbod. Momenteel werken we aan hoe we kunnen voldoen aan de gestelde eisen én zorgen dat de smaak naar wens is en op het gewenste niveau. We hebben hiervoor met Bidfood een ‘sterrensysteem’ gemaakt. Hoe meer sterren het gerecht bevat, aan hoe meer van onze eisen wordt voldaan. We hebben zo beter inzicht waar we een gerecht of maaltijd nog kunnen verbeteren. Ook samenwerken met lokale Zeeuwse ondernemers vinden we belangrijk. Onze bakker maakt fantastisch natuurdesembrood. Vrij van e-nummers, veganistisch, laag in zout en enorm smaakvol. Het geheim? Het brood wordt bereid met water uit de Oosterschelde. Hiermee hebben ze een zoutreductie van 40% kunnen behalen ten opzichte van een vergelijkbaar product!’’
Vernieuwen soepaanbod
‘’Wij zijn erg trots op de overstap naar een gezonder aanbod in het bedrijfsrestaurant. Het meergranen pistoletje behoort tegenwoordig tot het standaard assortiment en wit brood is alleen mogelijk op aanvraag. We hopen hiermee dat collega’s makkelijker een gezondere keuze maken. Ook verdiepen we ons in vegan producten en willen we blijven vernieuwen. In ons assortiment vind je tegenwoordig een vegan bagel met verse groenten en het broodje hamburger is vervangen voor een jackfruit burger. Het lijkt alsof je vlees eet, maar het is toch echt fruit!’’, vertelt Erik enthousiast. ‘’Tegenwoordig hebben we ook verse soepen, zonder toevoegingen maar wel écht op smaak’’, vervolgt Erik. ‘’De zoektocht naar de ideale smaakvolle kom soep was niet eenvoudig, maar het heeft wel veel moois gebracht, namelijk het concept ‘oma’s soep’. Eenzame ouderen komen hierbij samen om soep te maken. Voor iedere kom soep die wij zelf verkopen ondersteunen we zo een maatschappelijk doel om vereenzaming tegen te gaan’’, legt Erik uit.
Eigen winkel op orde
‘’Onze volgende stap is het aanpakken van de foodshop’’, zegt Erik. ‘’De saucijzenbroodjes vervangen we door worstenbroodjes van jackfruit en ook voor de andere producten zorgen we voor een gezond en gevarieerd aanbod. Dit kunnen we niet alleen. Wij zijn faciliterend aan onze bezoekers, patiënten en collega’s en luisteren zoveel mogelijk naar hun mening. We delen ons aanbod met trots via onze interne communicatie en via social media. De vraag van de gebruiker verandert steeds meer en wij proberen daar continue ons aanbod op aan te passen. Alleen dan kunnen we Voorhoede ziekenhuis zijn en onze ervaringen delen in Zeeland!’’
Ook aan de slag met gezonde voeding binnen jouw zorginstelling? Of ook een goed verhaal over jouw ziekenhuis? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl