Goede zorg proef je zet zich in voor duurzaamheid

14 oktober 2021

De meeste mensen denken niet gelijk aan de zorg als ze aan de klimaatcrisis denken, maar we kunnen zó veel betekenen.’ Zo opende Darren Welch, director of Global Health bij FCDO het Congres Duurzame Zorg 2021. Ook Goede Zorg proef Je vertelde tijdens dit congres hoe ze een steentje bijdragen aan verduurzaming via de zorg.

Meer dan 1.200 deelnemers luisterden online mee naar huidige ontwikkelingen op het gebied van duurzame zorg. Iedereen moet nadenken over zijn of haar invloed op klimaatverandering – als individu en als organisatie – en dus ook de zorg. En daar is veel winst te behalen, denk aan de impact van (medisch) afval, het gebruik van textiel en techniek, energieverbruik. Maar ook op gebied van voeding kunnen veel stappen worden gezet op weg naar verduurzaming. Daar kan Goede Zorg Proef Je over meepraten.  

Gezonde en duurzame eetomgeving
Tijdens één van de deelsessies legde Goede Zorg Proef Je projectcoördinator Leonie Horne uit dat Goede Zorg Proef Je de Richtlijn Eetomgevingen voor medewerkers en bezoekers hanteert. Leonie: ‘Onze deelnemende ziekenhuizen worden hierdoor gestimuleerd om de gezondere en duurzamere keuzes op een aantrekkelijke en opvallende manier te presenteren. Als er via die gezondere eetomgeving meer mensen kiezen voor bijvoorbeeld een plantaardige optie, dragen zij bij aan een lagere CO2-uitstoot in de zorg.’.

Kosten van duurzaam en gezond eten
Ook was er aandacht voor de kosten die verduurzaming in de zorg met zich meebrengen. ‘Ziekenhuizen kunnen huiverig zijn voor het doorvoeren van een verandering van hun voedingssysteem, omdat ze bang zijn voor hogere kosten,’ zegt Leonie. ‘Maar gezonde en duurzame voeding hoeft niet duurder hoeft te zijn. Slim inkopen en minder voedselverspilling leveren bijvoorbeeld ook middelen op.’ Daarbij hoeft men niet alleen aan geldelijke middelen te denken, maar ook aan gezondheidswinst.

Gezondheidswinst door verduurzaming
Op het congres kwamen de negatieve gezondheidseffecten door klimaatverandering ter sprake, zoals de fysieke problemen zoals respiratoire aandoeningen als gevolg van slechtere luchtkwaliteit. Als de zorg verduurzaamt, bijvoorbeeld via gezonde voeding, leidt dat dus niet alleen tot een verminderde impact van klimaatverandering maar ook tot minder negatieve gezondheidseffecten en dus zorggebruik. Daarnaast kan voeding bijdragen aan minder zorggebruik zoals ligdagen, wat bijdraagt aan een vermindering van CO2-uitstoot. Leonie: ‘Dat is dus een win-winsituatie.’

Goede Zorg Proef Je heeft een infographic die de kosten van een gezond aanbod in kaart brengt. Dit is onderdeel van de toolkit (in ontwikkeling) van het project. De toolkit wordt gebruikt om ziekenhuizen te assisteren met de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord. Ook graag aansluiten bij de Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl