Goede Zorg Proef Je op Congres VoedingNL

28 juni 2021

Afgelopen 7 juni, werden er twee posters van Goede Zorg Proef Je op Congres VoedingNL gepresenteerd. Projectcoördinator Leonie Horne vertelde over het Goede Zorg Proef Je project, en stagiair Nina Gerritsen over haar onderzoek naar het voedingsaanbod in ziekenhuizen voor de veganistische patiënt.

VoedingNL is een jaarlijks voedingscongres en is een initiatief van Alliantie Voeding in de Zorg,  Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) en de NVVL, Network For Food Experts. Elk jaar is er een overkoepelend thema en delen experts uit het veld de nieuwste kennis met elkaar. De organisatie is in handen van PitActief.

“Samen naar een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen & zorginstellingen” is de welbekende leus van Goede Zorg Proef Je waar projectcoördinator Leonie Horne de posterpresentatie mee opende. Aan het publiek vertelde Leonie enthousiast over de inmiddels 27 aangesloten Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen. “De maandelijkse Goede Zorg Proef Je meetings zijn een bron van inspiratie voor de ziekenhuizen.”, geeft Leonie aan. “Wij krijgen vaak terug dat facilitairs managers het prettig vinden om te horen hoe het in andere ziekenhuizen eraan toe gaat.” Naast de maandelijkse ziekenhuis meetings, biedt Goede Zorg Proef Je allerlei tools om het voedingsaanbod voor patiënt, medewerker en bezoeker te verbeteren. In het publiek ontstond wat verwarring over de aanpak van Goede Zorg Proef Je. Leonie legde uit dat Goede Zorg Proef Je vooral het belang van goede voeding in de zorg aanjaagt en handvaten biedt voor ziekenhuizen om het voedingsconcept te verbeteren. Daarbij benadrukte Leonie, dat de verantwoordelijkheid om de verandering in gang te zetten écht bij het ziekenhuis zelf ligt.

Toen stagiair Nina Gerritsen mocht vertellen over haar afstudeeronderzoek opende ze met de volgende stelling: “Het voedingsaanbod in het ziekenhuis is nog niet ingesteld op de veganistische patiënt”. Gedurende haar stage bij Goede Zorg Proef Je bracht Nina het tekort aan keuze voor de veganistische patiënt aan het licht. Daarnaast organiseerde ze creatieve sessies en bedacht ze een concept dat ziekenhuizen kunnen implementeren, om het voedingsaanbod inclusiever te maken voor de veganistische patiënt. Nina’s heldere verhaal riep toch een aantal vragen op. Zoals; Hoe groot is de populatie veganistische patiënten dan eigenlijk? Nina gaf aan dat volgens ProVeg, 1% van de bevolking zich identificeert als veganist. Dat zijn in totaal zo’n ongeveer 170 000 mensen in Nederland. “Zorg voor iedereen is wel zo (plant)aardig.” is waarmee Nina haar presentatie afsloot. “Want een levensstijl is een keuze, maar ziek worden niet. Elke patiënt in het ziekenhuis heeft recht op een goede maaltijd; ook veganisten. Dat is wel zo (plant)aardig.”

Gezondere voeding in ziekenhuizen is een van de doelen van het Nationale Preventieakkoord. Steeds meer ziekenhuizen hebben gezondheid, duurzaamheid en daarbij meer plantaardige voeding op hun menu staan. Goede Zorg Proef Je zal binnenkort meer tools lanceren om als ziekenhuis met deze thema’s aan de slag te kunnen. Ook aansluiten bij Goede Zorg Proef Je, om zo de doelen van het Nationaal Preventieakkoord te behalen? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl