Goede Zorg Proef Je Masterclasses

23 november 2021

Goede Zorg Proef Je – masterclass: koken voor (chef)koks in de zorg

In samenwerking met Rijn IJssel Vakschool Wageningen werden er begin november twee geslaagde masterclasses georganiseerd. 24 (chef)koks uit zeven verschillende zorgorganisaties gingen samen aan de slag met de niveau 4 ‘gespecialiseerd restaurant kok’ studenten van Rijn IJssel. De masterclass trapte af met een korte inleiding van dr. Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag en projectmanager eetomgevingen van het Voedingscentrum. Daarna gingen de (chef)koks praktisch aan de slag. In kleine teams werden er drie gerechten bereid volgens de Richtlijnen Goede Voeding en de Richtlijn Eetomgevingen. Er was veel waardering van de (chef)koks en de studenten voor deze opzet waarin er volop ruimte was om van elkaar te leren.

In het Nationaal Preventieakkoord staat de ambitie dat in 2025 50% van de ziekenhuizen een gezond voedingsaanbod heeft voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Binnen Goede Zorg Proef Je werken 20 Voorhoede ziekenhuizen en 15 deelnemende ziekenhuizen aan de verschuiving. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten wisselen de ziekenhuizen kennis uit en delen ze best practices om struikelblokken aan te pakken. Hierbij gaat het niet louter om het faciliteren van een gezond aanbod, het is ook van belang dat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt. In de samenwerking met de Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen werd de behoefte aan extra scholing voor de (chef)koks duidelijk. “Als het om gezonde voeding gaat, willen wij ziekenhuizen ondersteunen om te verleiden, en niet op te leggen” vertelt projectcoördinator Leonie Horne van Alliantie Voeding in de Zorg. “Koks spelen hierin een onmisbare rol. Met de Goede Zorg Proef Je masterclass kunnen (chef)koks de theorieën leren achter de skills die ze al hebben en creatieve ideeën met elkaar uitwisselen in een praktische setting”.


Aan de slag
Tijdens de masterclass werkten de zorg(chef)koks met de studenten van de vakschool samen in kleine groepjes. Ingmar van Borstelen, docent Consumptieve Technieken aan de Vakschool Wageningen en medeorganisator van de dag ziet de masterclasses als een mooie manier om elkaar uit te dagen en te inspireren voor gezonde voeding. “Vaak denken mensen dat er bij de transitie naar gezond er minder opties zijn, maar we willen juist laten zien dat je juist veel mogelijkheden hebt” aldus van Borstelen. Annick Olthof-Kicken, Directeur Vakschool Wageningen was ook aanwezig tijdens het koken. “Ik ben super trots op de collega’s van Rijn IJssel Vakschool Wageningen en Goede Zorg Proef Je die dit mogelijk hebben gemaakt” aldus Olthof-Kicken. “De koks van zorginstellingen en onze studenten hebben elkaar volop geïnspireerd en samen gezonde, lekkere en betaalbare gerechten gemaakt die passen binnen diëten van patiënten”.

Het resulteerde in een lekkere en leerzame dag voor iedereen. De (chef)koks en de studenten zullen in contact blijven met elkaar op het  Goede Zorg Proef Je (chef)koks platform. Hier worden recepten, ideeën en inspiratie uitgewisseld met elkaar. Ook interesse om mee te doen met een Goede Zorg Proef Je masterclass en/of de Goede Zorg Proef je (chef)koks platform? Neem contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl