Goede Zorg Proef Je: een inspiratie voor de Europese voedingszorg

23 juni 2023

Het programma Goede Zorg Proef Je heeft impact in Nederlandse zorg. Een verschuiving naar een gezonder voedingsaanbod is binnen twee jaar haalbaar. Meer dan 80 ziekenhuizen en zorginstellingen nemen deel aan het programma van Alliantie Voeding in de Zorg. Programma-coördinator Gerda Pot deelde op de Europese conferentie Optimal Nutritional Care for All (ONCA) ervaringen uit het programma als best-practice. De deelnemers uit meer dan 20 Europese landen waren onder de indruk van de resultaten.

De ONCA conferentie zet in op de verbetering van de preventie en behandeling van ondervoeding in Europa. Door vergrijzing en toename van chronische ziekten neemt het aantal mensen met (risico) op ondervoeding toe. Onderzoek laat zien dat het optimaliseren van voedingszorg en -beleid (kosten)effectief is. Hoe kan kennis om ondervoeding aan te pakken daadwerkelijk landen in de dagelijkse zorgpraktijk? Die vraag stond centraal op de conferentie.


Gerda Pot deelde de resultaten van de succesvolle implementatie in Nederland van het programma Goede Zorg Proef Je. Ze benadrukte hoe de twintig voorhoede-ziekenhuizen binnen twee jaar een verschuiving naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod realiseerden (Pot, Winkels & van Loenhout, Clinical Nutrition 2023). Bekijk het volledige artikel over de ONCA conferentie op de website van Alliantie Voeding in de Zorg.

Vragen over het project Goede Zorg Proef Je? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl