Een kleurrijke hoofdprijs voor Rijnstate

2 juni 2021

Afgelopen april deden de Goede Zorg Proef Je- ziekenhuizen mee aan de Groente en Fruit-challenge. In samenwerking met Nationaal Actieplan Groente & Fruit en het Voedingscentrum werd op 1 april de groente- en fruitbingokaart gelanceerd, met verschillende challenges. De deelnemende ziekenhuizen kregen elke week een nieuwe challenge met als doel om de consumptie van groente en fruit te stimuleren onder het personeel. Rijnstate heeft de challenges het best uitgevoerd en daarmee de hoofdprijs gewonnen: fruit voor alle medewerkers gesponsord door Fruit Op Je Werk.

De challenges

“Aan de hand van een wekelijkse challenge probeerden we ziekenhuispersoneel te stimuleren om groente- en fruitconsumptie in de zorg te verbeteren.” aldus Laura Zantman, project-medewerker Goede Zorg Proef Je. “Volgens het Nationaal Actieplan Groente & Fruit Nederland bungelt Nederland nog steeds onderaan de lijst als het gaat om groente- en fruitconsumptie in Europa[1].” De wekelijkse opdrachten lieten op een speelse manier zien dat fruit meer is dan alleen een tussendoortje, en groente niet alleen bij het avondeten hoort. Zo is een glas water een stuk verfrissender met een blaadje basilicum en een schijfje sinaasappel. Daarnaast is groente of fruit op brood een makkelijke manier om de lunch lekker en gezond te maken. Denk bijvoorbeeld aan hummus met gegrilde groente of zuivelspread light met rood fruit.

En de winnaar is…

Via Instagram en Twitter werden de meest kleurrijke foto’s gedeeld van ziekenhuisrestaurants met de hashtag #GoedeZorgProefJe. Ook thuiswerkers deden actief mee, en deelden foto’s van kannen water met een fruitige twist en volle groente- en fruitschalen. Eline Scheele, personeelsrestaurantcoördinator van het winnende ziekenhuis Rijnstate is dolenthousiast. “Vanaf het begin heb ik al gezegd: als ik meedoe, gaan we winnen”, zegt Eline. “En met succes!” Amsterdam UMC en Ziekenhuis Gelderse Vallei ontvangen ook beide een fruitige prijs voor de tweede en derde plek. Hoofd hoteldienst Facilitair Bedrijf Coralie Azzouzi-van Beek van Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft de bingokaart erg positief ontvangen. “Door de challenges hebben we gezien hoe we medewerkers gemakkelijk kunnen verleiden om meer groente en fruit te nemen in het restaurant, maar ook hoe we thuiswerkers kunnen stimuleren om wat meer kleur op hun bord te kiezen.”

Waarom juist groente & fruit in de zorg?

De consumptie van groente en fruit is een essentieel ingrediënt voor een gezonde levensstijl. Zorgpersoneel heeft een voorbeeldfunctie in het promoten van gezonde voeding. Zij kunnen namelijk op hun beurt patiënten stimuleren om voor meer groente & fruit te kiezen. Het advies van het Voedingscentrum luidt: 250 gram groenten en 200 gram (2 porties) fruit per dag. De consumptie van voldoende groente en fruit versterkt het immuunsysteem en kan de kans verlagen op het krijgen van chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.[2] Voldoende groente en fruit zijn dus onmisbaar in een gezond voedingsaanbod van ziekenhuizen en zorginstellingen.