De rol van technologie bij voeding in de zorg
8 december 2021
Woensdag 1 december zat de Alliantie Voeding in de Zorg en het project Goede Zorg Proef Je aan tafel op het Health Food & Technology congres. Voorzitter Tom van Loenhout en projectcoördinator Leonie Horne zaten samen met Charlotte Verhage, manager Foodservice bij Voorhoede ziekenhuis Meander Medisch Centrum, om onder andere te spreken over het belang van goede voeding in de zorg en hoe ICT hierbij een rol kan spelen.
‘Heel veel mensen weten niet dat voeding in de zorg een belangrijke rol speelt,’ geeft Tom van Loenhout, voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg en cardioloog ziekenhuis Gelderse Vallei aan. ‘Ik kan als specialist medicatie aanbieden, maar het is van belang om met de patiënt het gesprek over gezonde voeding aan te gaan, aangezien dit essentieel is om de kwaliteit van leven te verbeteren.’ Charlotte Verhage, manager Foodservice Meander Medisch Centrum vult aan: ‘Het is belangrijk dat artsen voeding bespreekbaar maken, daarom moet voeding een prominentere rol in de zorg krijgen. Gelukkig helpt het project Goede Zorg Proef Je daarbij.’
Meer aandacht voor voeding in de zorg
Dat steeds meer ziekenhuizen actief inzetten op gezonde voeding is ook te zien in de groei van het aantal deelnemende ziekenhuizen binnen het project Goede Zorg Proef Je. ‘We zijn in een jaar gegroeid van 11 naar 37 ziekenhuizen,’ vertelt Leonie Horne, projectcoördinator Goede Zorg Proef Je. ‘Ziekenhuizen hebben een voorbeeldfunctie, dit kunnen ze waarborgen door gezonde keuzes aan te bieden, die ook makkelijker te maken en om mensen thuis te inspireren om gezond te eten. ICT kan hier in de toekomst bij helpen.’
Technologische ondersteuning
De eetscore, een digitaal instrument die voedingsadvies op maat geeft, is een mooi voorbeeld van zo’n technologische ontwikkeling die mensen kan helpen bij een gezonder voedingspatroon. Deze wordt ingezet om patiënten te motiveren om gezonder te eten en zorgprofessionals inzicht te geven in de voedingsgewoontes van de patiënt. ‘Het is een handige tool die snel informatie geeft over de voedingsstatus van de patiënt,’ aldus Tom. ‘Met behulp van de Eetscore kunnen we op een efficiënte manier de voedingsinname bespreekbaar maken, verbeteren en het herstelproces optimaliseren.’
Bij medewerkers en bezoekers ligt de transitie naar goede voeding soms wat gecompliceerder. Charlotte vertelt: ‘Iedereen weet in grote lijnen wel wat gezonde voeding is, maar ze vinden het ingewikkeld om het in de praktijk toe te passen. Wij ondersteunen binnen Meander MC mensen met het maken van gezonde keuzes door middel van nudging. Denk hierbij aan de promotie van gezonde opties, gratis proefsamples uitdelen en het aanbieden van gezonde alternatieven. Als je het gezond noemt, vinden mensen het vaak niet meer lekker, te betuttelend, maar met deze methode kun je zonder het te benoemen mensen laten ervaren dat gezond eten ook lekker is.’ Leonie beaamt dit. ‘Dit is ook wat we vanuit Goede Zorg Proef Je stimuleren: mensen verleiden om een gezonde keuze te maken zonder de keuzes te ontzeggen.’
Welke rol technologie verder kan hebben legt Leonie uit middels voorbeelden uit de praktijk. ‘Sommige ziekenhuizen zijn nog terughoudend om de gezonde switch te maken vanwege onvoorziene of hoge kosten. Technologie geeft de mogelijkheid dit inzichtelijk te krijgen. Momenteel gebruiken enkele ziekenhuizen al een dashboard waarin de verkoopcijfers worden weergegeven en is er een voedselafvalmonitor aanwezig waar men kan zien wat er wordt weggegooid. Zo kun je zien of je interventies werken en waar de winstmogelijkheden liggen.’
Tom sluit af met een positieve blik op de toekomst. ‘Ik vergelijk gezonde voeding in een ziekenhuis vaak met roken. Nu kunnen we ons niet meer voorstellen dat je vroeger mocht roken in een ziekenhuis. Misschien kunnen we ons later niet meer voorstellen dat we ongezond aten in een ziekenhuis. Wellicht vragen we ons in de toekomst dan ook af waarom we goede voeding in de zorg eerder nooit belangrijk hebben gevonden. Over een aantal jaar zal in elk ziekenhuis een gezond aanbod beschikbaar zijn, het nieuwe normaal!’
Benieuwd naar het hele gesprek? Bekijk hier de video.