De “gezonde” Business Case: Waar begin je?

30 juni 2021

 “Meer inzicht in de kosten en baten van een gezond voedingsaanbod” was een aandachtspunt die naar voren kwam tijdens de expertmeeting; Voeding in Ziekenhuizen – naar een gezond aanbod voor patiënt, bezoeker en medewerker, eind 2019. Hoe wordt een investeringsbeslissing als de transitie naar gezonde voeding onderbouwd? De keuze voor gezonde voeding is niet alleen een financiële investering, maar levert ook op anderen vlakken ook winst op. Gezonde voeding draagt ook bij aan het herstelproces van de patiënt. Goede Zorg Proef Je heeft met behulp van diverse experts, ervaringen uit het werkveld, en literatuuronderzoek tools ontwikkeld om de beleidsmatige keuzes financieel te verantwoorden.

De “gezonde” Business Case

Het begint allemaal bij de (financiële) onderbouwing van je ambitie, oftewel de Business Case. Een Business Case maakt concreet of de stap naar gezonde voeding een positieve bijdrage levert aan de bedrijfsambitie, gebaseerd op de (vernieuwde) visie, tegen een acceptabel risico. Charlotte Verhage van het Meander Medisch Centrum is ervan overtuigd dat een gezond voedingsconcept ook betaalbaar kan zijn: “Denk aan slim inkopen, minder waste en efficiënt inrichten van bedrijfsprocessen om de geringe investering in gezonde voeding te kunnen dekken”. Maar hoe pak je nu zoiets aan? De factsheet “De gezonde Business Case” helpt je graag op weg. Een tool om je hierbij te ondersteunen vind je hier.

De winst van goede voeding in de zorg

Een onderdeel van een gezonde Business Case zijn de baten. Waarom ligt hier de nadruk niet op? Afgelopen februari hebben is daarom “De winst van goede voeding in de zorg” in kaart gebracht. Deze tool is ontwikkeld om zorginstellingen te ondersteunen in de transitie naar een gezonder voedingsaanbod. Kijk samen met collega’s op de Goede Zorg Proef Je website om te zien waar er voor ziekenhuizen winst te behalen valt. Download hier de infographic.

Start vandaag nog met een Business Case en overtuig de Raad van Bestuur om voor gezond te gaan, middels deze financiële onderbouwing!