Aandacht voor de maaltijdambiance in de zorg

13 december 2022

Een mooi gedekte tafel, gedempt licht, achtergrondmuziek en prettig gezelschap zijn voorbeelden van ambiance bevorderende factoren die ervoor zorgen dat we graag aan tafel zitten en dat het eten beter smaakt. Een fijne maaltijdambiance heeft een gunstige invloed op de hoeveelheden die mensen eten. Dit draagt bij aan een positieve voedingsstatus en welzijn van de patiënten, cliënten en bewoners. ​

Onderzoek toont aan dat investeren in de beleving rond eten en drinken binnen zorginstellingen loont op het gebied van gezondheidswinst, kwaliteit van leven, zorgkosten en voedingsstatus. Aandacht voor de presentatie en kwaliteit van de maaltijd en daarnaast ook de participatie en eigen keuze van de zorgvragers, leveren positieve resultaten op. De maaltijdbeleving bij de zorgvragers verbetert en zij krijgen een actievere rol bij de voorbereiding en rondom de maaltijd. 

Verbeter de ambiance

Ambiance verwijst naar de verschillende beïnvloedbare factoren tijdens het maaltijdmoment die bijdragen aan een positieve voedingsstatus en welzijn. Deze factoren zijn:

  • Maaltijdvoorziening – Bied meerdere opties aan en de mogelijkheid aan de zorgvragers om zelf de (brood)maaltijd op te scheppen.  
  • Aankleding – Denk hierbij aan een tafellaken, glazen, normale borden en bestek, een bloemetje op tafel en achtergrondmuziek.
  • Zorgvragers – Betrek waar mogelijk de zorgvragers mee in het bereiden van de maaltijd en laat ze meebeslissen met het opstellen van het menu of het organiseren van themadagen.
  • Medewerkers – Ga als medewerker mee aan tafel zitten, beleef samen met de zorgvragers het maaltijdmoment en plan de medicatie-ronde op een ander moment dan tijdens de maaltijd.
  • Ruimte – Zorg ervoor dat tijdens het maaltijdmoment geen andere activiteiten plaatsvinden in dezelfde ruimte. Plaats rollators, maaltijdkarren en lege rolstoelen uit het zicht van de zorgvragers en zorg voor een huiselijke inrichting.

Ga het gesprek aan met collega’s
Om zorginstellingen te ondersteunen in het bevorderen van ambiance heeft Goede Zorg Proef Je een nieuwe tool ontworpen, Praatkaart: ‘Aandacht voor maaltijdambiance in de zorg’. Middels deze praatkaart met voorlichtingsvideo kunnen medewerkers met elkaar het gesprek aan gaan om samen de ambiance binnen de organisatie te verbeteren. 
 
Bekijk hier de ambiance praatkaart en de voorlichtingsvideo.


Samen verbeteren we de maaltijdbeleving voor alle zorgvragers!

Meer weten over Goede Zorg Proef Je? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl