30 ziekenhuizen gaan voor gezond!

30 juni 2021

Steeds meer ziekenhuizen zetten in op gezonde voeding

29 juni tekenden nog eens 9 ziekenhuizen voor hun deelname aan de Voorhoede van Goede Zorg Proef Je. In totaal zetten nu 30 ziekenhuizen zich actief in voor een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. “Hiermee zetten we een belangrijke stap om de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord (NPA) te halen.” aldus Menrike Menkveld, directeur Alliantie Voeding in de Zorg, tijdens de opening van de bijeenkomst.

“Een half jaar geleden zijn we gestart met 11 voorhoedeziekenhuizen, en per 29 juni zijn hier nog 9 ziekenhuizen bijgekomen. Samen gaan zij zich inzetten om de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord (NPA) in 2022 te halen. Daarnaast zijn er ook 10 Goede Zorg Proef Je-ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen zijn nu in de beginfase om hun voedingsaanbod te optimaliseren en zullen ook deelnemen aan de maandelijkse meetings. “Zo hoeven ziekenhuizen die hun voedingsaanbod willen verbeteren niet opnieuw het wiel uit te vinden en blijven we van elkaar leren” verteld Leonie Horne, projectcoördinator Goede Zorg Proef Je. 

Goede Zorg Proef Je ziekenhuizen

Teamleider Voeding & Catering Ingrid Bosman-Noordhuis verteld hoe Ziekenhuis St. Jansdal in de startblokken staat om naar een nieuw voedingsconcept toe te werken. “Wij waren opzoek naar kennis en ervaring, en zijn daarom bij Goede Zorg Proef Je aangesloten. Tot nu toe hebben wij de factsheets goed kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van de visie op voeding”. St. Jansdal kijkt uit om het Goede Zorg Proef Je netwerk te kunnen benutten om van ervaringen te leren. “Waar start je en wat zijn de valkuilen?” hierover zou Ingrid graag nog kennis opdoen vanuit de Voorhoede en de Goede Zorg Proef Je tools.

Voorhoede ziekenhuizen

Eén van de nieuwe Voorhoede ziekenhuizen is Rijnstate. “Wij zijn trots om bij de voorhoede aan te sluiten, dit is een mooie uitdaging” verteld Beleidsadviseur & Projectleider Eten & Drinken Jolanda Volman tijdens de Goede Zorg Proef Je bijeenkomst. “Wij zijn al een tijde een Goede Zorg Proef Je-ziekenhuis en de kennis en tools van Goede Zorg Proef Je hebben ons enorm op weg geholpen”. Rijnstate heeft ook afgelopen maand de Goede Zorg Proef Je Groente- en Fruit challenge gewonnen: “Hier is veel gezonds van blijven hangen in het personeelsrestaurant. Er is nu altijd gratis fruitwater en de salade bar is een stuk uitgebreider en gezonder geworden” aldus Jolanda. Erasmus Medisch Centum tekende in december al de intentieverklaring om versneld de doelen van het NPA te halen. “In een academisch ziekenhuis zijn er veel stakeholders. Het ondertekenen van de intentieverklaring gaf een gezamenlijke basis voor de versnelde implementatie van het nationaal preventieakkoord” Alice benadrukt dat zij via het Goede Zorg Proef Je netwerk van andere ziekenhuizen kan blijven leren, bijvoorbeeld door te sparren over successen en valkuilen.

Een drukbezochte bijeenkomst

Bij deze 4e bijeenkomst waren tevens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, het Voedingscentrum en de Nationale Vereniging van Ziekenhuizen aanwezig. Meer dan 60 deelnemers van 30 ziekenhuizen luisterden ook mee. Dr. Liesbeth Velema van het Voedingscentrum lichtte de checklist van de Richtlijn Eetomgeving toe.“ De checklist is ontwikkeld om gemakkelijk naar een gezond en duurzaam eetomgeving te veranderen. Aanvullend hebben wij in samenwerking met Goede Zorg Proef Je de inspiratiesessies ontwikkeld. Hier lichten wij de checklist in meer detail toe en sparren we onderling voor de implementatie van een gezondere eetomgeving”. Letteke Boot van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport reageerde positief op de praktijkvoorbeelden. “Mooi om te zien hoe jullie binnen dit Goede Zorg Proef Je-netwerk elkaar inspireren en om hulp vragen” 

Ook graag meedoen met de Goede Zorg Proef Je beweging, netwerk, en maandelijkse bijeenkomsten? Neem gerust contact op via communicatie@goedezorgproefje.nl