Aan de slag met
Duurzame Zorg

Met het programma Goede Zorg Proef Je

kun je binnen je organisatie inzetten op duurzaamheid

Gezond en duurzaam met Goede Zorg Proef Je

Goede Zorg Proef Je is opgenomen in de interventiedatabase Duurzaam voedsel van het RIVM, Loket Duurzaam Eten. Hier kunnen professionals gemakkelijk interventies vinden die ze kunnen aanbieden aan hun doelgroep. Met het loket geeft het RIVM invulling aan het Klimaatakkoord om alle interventies op het gebied van duurzaam eten te documenteren en centraal toegankelijk te maken in een database. Met deze database worden professionals ondersteund, interventies beter vindbaar en wordt het gebruik van de interventies gestimuleerd. Met als doel een gezonder en duurzamer eetpatroon voor iedereen.

Green Deal Duurzame Zorg

Green Deal Duurzame Zorg is een afspraak tussen de Rijksoverheid en andere partijen om activiteiten voor het realiseren van duurzame zorg uit te voeren. De Green Deal 3.0 ‘Samen Werken aan Duurzame Zorg’ wordt gefaciliteerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en gedragen door de zorgsector. Inmiddels hebben al bijna 100 ziekenhuizen en zorginstellingen de Green Deal getekend. Zij committeren zich o.a. om in lijn met het Nationaal Preventieakkoord een gezond en duurzaam voedingsaanbod te realiseren voor patiënten, medewerkers en bezoekers, met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Voor medewerkers en bezoekers is het streven om 40/60-verhouding van dierlijke/plantaardige eiwitten aan te bieden in 2030, met een 50/50-verhouding als tussenresultaat in 2026. Voor de verhouding dierlijk/plantaardige eiwitten voor patiënten, spannen zorgaanbieders zich in om datgene te doen wat medisch verantwoord mogelijk is (bron).

Als onderdeel van Green Deal Duurzame Zorg voor Gezonde Toekomst, vind je op de website van het RIVM praktijkvoorbeelden voeding & duurzame zorg. Onderstaand zie je de praktijkvoorbeelden van ziekenhuizen en zorginstellingen die ook zijn aangesloten bij Goede Zorg Proef Je.

Gelderland van Morgen

Gezonde voeding, duurzaamheid en voedselverspilling in de zorg zijn belangrijke thema’s. Daarom zijn we als Alliantie Voeding in de Zorg aangesloten bij het programma Gelderland van Morgen. We verbinden hierin ons netwerk, Goede Zorg Proef Je en Voeding Regio Deal Foodvalley. De Provincie Gelderland ondersteunt ondernemers in de horeca, zorg en catering omdat ze in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Met het programma Gelderland van Morgen, uitgevoerd door Greendish, worden al ruim 20 Gelderse zorgorganisaties ondersteund om hun voedingsaanbod te verduurzamen. Dit doen ze door in te zetten op voedselverspilling en/of eiwittransitie.

De resultaten van de eerste deelnemers zijn binnen en deze laten zien dat er enorm veel te behalen (en te besparen) valt! Een van deze deelnemers is ziekenhuis Rijnstate. Zij hebben in een jaar 17% minder voedselverspilling gerealiseerd wat neer komt op een besparing van €5.404 euro per jaar. Bekijk hieronder de eerste resultaten en lees meer over het programma Gelderland van Morgen.

Goede Zorg Proef Je ook in ons personeelsrestaurant!

Goede Zorg Proef Je ook in ons personeelsrestaurant!

Nynke Lokhorst
Communicatieadviseur
Ziekenhuis Gelderse Vallei

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang het laatste nieuws over Goede Zorg Proef Je.

Projectpartners

Goede Zorg Proef Je is een project van Alliantie Voeding in de Zorg

In samenwerking met

Mede mogelijk gemaakt door