Duurzame initiatieven

Er zijn verschillende projecten waar

Goede Zorg Proef Je mee samenwerkt.

Wetenschappelijk onderzoek in Regio Foodvalley

Ondanks goede wil en inzet is het soms complex om in zorginstellingen een voedselomgeving te realiseren die de gezonde en duurzame voedselkeuze stimuleert. Binnen de Regio Deal Foodvalley wordt er, in samenwerking met Goede Zorg Proef Je, daarom onderzocht hoe we die voedselomgeving kunnen verbeteren. In twee workshops, brachten verschillende zorginstellingen in Regio Foodvalley hun voedselsysteem in kaart. Dit systeem laat zien welke factoren allemaal van invloed zijn op de voedselomgeving in zorginstellingen. Dit project wordt uitgevoerd van september 2020 tot september 2024, door uitvoerend onderzoeker Joline Wierda, en is onderdeel van de Regio Deal Foodvalley.

Gelderland van Morgen

Gezonde voeding, duurzaamheid en voedselverspilling in de zorg zijn belangrijke thema’s. Daarom zijn we als Alliantie Voeding in de Zorg aangesloten bij het programma Gelderland van Morgen. We verbinden hierin ons netwerk, Goede Zorg Proef Je en Voeding Regio Deal Foodvalley. De Provincie Gelderland ondersteunt ondernemers in de horeca, zorg en catering omdat ze in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Met het programma Gelderland van Morgen, uitgevoerd door Greendish, worden al ruim 20 Gelderse zorgorganisaties ondersteund om hun voedingsaanbod te verduurzamen. Dit doen ze door in te zetten op voedselverspilling en/of eiwittransitie. Het aanmelden voor het programma Gelderland voor Morgen kan nog tot 1 september met 50% subsidie. Maak gebruik van deze kans, meld je aan en maak je organisatie klaar voor de toekomst! Meer weten hierover? Mail dan naar Laura Zantman van de Alliantie Voeding in de zorg via ZantmanL@zgv.nl.

De resultaten van de eerste deelnemers zijn binnen en deze laten zien dat er enorm veel te behalen (en te besparen) valt! Een van deze deelnemers is ziekenhuis Rijnstate. Zij hebben in een jaar 17% minder voedselverspilling gerealiseerd wat neer komt op een besparing van €5.404 euro per jaar. Bekijk hieronder de eerste resultaten en lees meer over het programma Gelderland van Morgen.

Goede Zorg Proef Je ook in ons personeelsrestaurant!

Goede Zorg Proef Je ook in ons personeelsrestaurant!

Nynke Lokhorst
Communicatieadviseur
Ziekenhuis Gelderse Vallei

Volg ons op LinkedIn

Word lid van onze groeiende community.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang het laatste nieuws over Goede Zorg Proef Je.

Projectpartners

Goede Zorg Proef Je is een project van Alliantie Voeding in de Zorg

In samenwerking met

Mede mogelijk gemaakt door