Een goed voedingsaanbod in jouw ziekenhuis is van groot belang voor de patiënt, het ziekenhuis en de maatschappij. Optimalisatie van patiëntvoeding is ook een aanjager om voeding integraal onderdeel te maken van de medische behandeling. Deze investering levert winst op. Om jou te ondersteunen in de transitie naar gezondere voeding geeft Goede Zorg Proef Je meer inzicht in de kosten en baten.

Winst voor patiënten

Tappenden KA, Quatrara B, Parkhurst ML, Malone AM, Fanjiang G, Ziegler TR. Critical role of nutrition in improving quality of care: an interdisciplinary call to action to address adult hospital malnutrition. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2013;113(9):1219-37.

Allard JP, Keller H, Jeejeebhoy KN, Laporte M, Duerksen DR, Gramlich L, et al. Malnutrition at hospital admission—contributors and effect on length of stay: a prospective cohort study from the Canadian Malnutrition Task Force. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition. 2016;40(4):487-97.

Fry DE, Pine M, Jones BL, Meimban RJ. Patient characteristics and the occurrence of never events. Archives of Surgery. 2010;145(2):148-51.

Schneider SM, Veyres P, Pivot X, Soummer A-M, Jambou P, Filippi J, et al. Malnutrition is an independent factor associated with nosocomial infections. British journal of nutrition. 2004;92(1):105-11.

Gomes F, Baumgartner A, Bounoure L, Bally M, Deutz N E, Greenwald J L, Stanga Z, Mueller B, Schuetz P. Association of Nutritional Support With Clinical Outcomes Among Medical Inpatients Who Are Malnourished or at Nutritional Risk: : An Updated Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Netw Open. 2019 Nov 1;2(11):e1915138.

van der Want¹ E, Postma² EM, Holverda M, Postema H, Menkveld-Beukers⁴ M, Witteman² BJ. Ingezonden: Hoe ervaren patiënten voedingsadvies tijdens de behandeling van kanker?

Holst M, Rasmussen HH, Laursen BS. Can the patient perspective contribute to quality of nutritional care? Scandinavian Journal of Caring Sciences. 2011;25(1):176-84.

Doorduijn AS, van Gameren Y, Vasse E, de Roos NM. At Your Request® room service dining improves patient satisfaction, maintains nutritional status, and offers opportunities to improve intake. Clinical Nutrition. 2016;35(5):1174-80.

Pedersen PU. Nutritional care: the effectiveness of actively involving older patients. Journal of clinical nursing. 2005;14(2):247-55.

van der Zanden L D T, van Essen H, van Kleef E, de Wijk  R A, van Trijp H C M. Using a verbal prompt to increase protein consumption in a hospital setting: a field study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2015 Sep 17;12:110.

DN. Dijxhoorn, MGA. van den Berg, W. Kievit, J. Korzilius, JPH. Drenth & GJA. Wanten. A novel in-hospital meal service improves protein and energy intake. Clinical Nutrition. 2018; 2238-2245.

van der Want¹ E, Postma² EM, Holverda M, Postema H, Menkveld-Beukers⁴ M, Witteman² BJ. Ingezonden: Hoe ervaren patiënten voedingsadvies tijdens de behandeling van kanker?

Holst M, Rasmussen HH, Laursen BS. Can the patient perspective contribute to quality of nutritional care? Scandinavian Journal of Caring Sciences. 2011;25(1):176-84.

van Bokhorst–de van der Schueren MA, Roosemalen MM, Weijs PJ, Langius JA. High waste contributes to low food intake in hospitalized patients. Nutrition in clinical practice. 2012;27(2):274-80.

van der Want¹ E, Postma² EM, Holverda M, Postema H, Menkveld-Beukers⁴ M, Witteman² BJ. Ingezonden: Hoe ervaren patiënten voedingsadvies tijdens de behandeling van kanker?

Koikkalainen M, Mykkänen H, Julkunen J, Saarinen T, Lappalainen R. Changes in eating and weight control habits after myocardial infarction. Patient education and counseling. 2002;46(2):125-30.

Doorduijn AS, van Gameren Y, Vasse E, de Roos NM. At Your Request® room service dining improves patient satisfaction, maintains nutritional status, and offers opportunities to improve intake. Clinical Nutrition. 2016;35(5):1174-80.

EUROPE CO. Resolution ResAP (2003) 3 on food and nutritional care in hospitals. 2003.

Winst voor ziekenhuizen

Kruizenga H, Van Keeken S, Weijs P, Bastiaanse L, Beijer S, Huisman-de Waal G, et al. Undernutrition screening survey in 564,063 patients: patients with a positive undernutrition screening score stay in hospital 1.4 d longer. The American journal of clinical nutrition. 2016;103(4):1026-32.

Amaral TF, Matos LC, Tavares MM, Subtil A, Martins R, Nazare M, et al. The economic impact of disease-related malnutrition at hospital admission. Clinical nutrition. 2007;26(6):778-84.

EUROPE CO. Resolution ResAP (2003) 3 on food and nutritional care in hospitals. 2003.

Doorduijn AS, van Gameren Y, Vasse E, de Roos NM. At Your Request® room service dining improves patient satisfaction, maintains nutritional status, and offers opportunities to improve intake. Clinical Nutrition. 2016;35(5):1174-80.

DN. Dijxhoorn, MGA. van den Berg, W. Kievit, J. Korzilius, JPH. Drenth & GJA. Wanten. A novel in-hospital meal service improves protein and energy intake. Clinical Nutrition. 2018; 2238-2245.

Soethoudt J, van Gameren Y. Voedselverspilling in de zorg: afvalmetingen in Ziekenhuis Gelderse Vallei geven opmerkelijke resultaten. Food Hospitality. 2013(1):32-3.

Snels J, Wassenaar N. Maaltijdservice Máx à la Carte: objectivering van de wijze van uitserveren van maaltijden binnen Máxima Medisch Centrum. Wageningen UR-Food & Biobased Research; 2010.

Maatschappelijke winst

Gezondheidsraad. Richtlijnen Goede Voeding. 2015. https://www.gezondheidsraad. nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015

Rasheed S, Woods RT. Malnutrition and quality of life in older people: a systematic review and meta-analysis. Ageing research reviews. 2013;12(2):561-6.

Wu XY, Zhuang LH, Li W, Guo HW, Zhang JH, Zhao YK, et al. The influence of diet quality and dietary behavior on health-related quality of life in the general population of children and adolescents: a systematic review and meta-analysis. Quality of Life Research. 2019:1-27.

Kassianos AP, Raats MM, Gage H, Peacock M. Quality of life and dietary changes among cancer patients: a systematic review. Quality of Life Research. 2015;24(3):705-19.

Hadgkiss EJ, Jelinek GA, Weiland TJ, Pereira NG, Marck CH, van der Meer DM. The association of diet with quality of life, disability, and relapse rate in an international sample of people with multiple sclerosis. Nutritional neuroscience. 2015;18(3):125-36.

Collins PF, Elia M, Stratton RJ. Nutritional support and functional capacity in chronic obstructive pulmonary disease: a systematic review and meta‐analysis. Respirology. 2013;18(4):616-29.

VWS Mv. Gezonde voeding, van begin tot eind. Nota voeding en gezondheid. 2008.

Oswald AJ, Proto E, Sgroi D. Happiness and productivity. Journal of Labor Economics. 2015;33(4):789-822.

Burdorf A, Robroek S, Schurig M. Kennissynthese Werk (en) is Gezond. The Hague: ZonMw. 2016.

Velema E. Healthy eating at work. Stimulating healthy food choices in the worksite cafeteria through nudging and social marketing strategies. 2019

Jaarlijkse kosten voedingsconcept

De verhoudingen van de cijfers zijn indicaties van een aantal recent vernieuwde voedingsconcepten en betreffen gemiddelden. De cijfers zijn gebaseerd op data van universitaire, topklinische en algemene ziekenhuizen die met name werken met hun eigen keuken.

Geconsulteerde experts

  • Amsterdam Universitair Medische Centra, Marieke van Maanen, Projectleider DS, programmamanager ‘Zorg op het Bord’
  • Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis, Eline Vermeulen-Lommen, Hoofd Eten, Drinken en Gastvrijheid
  • Leids Universitair Medisch Centrum, Carla Snel, Adviseur Zorgservices en Voeding
  • Meander Medisch Centrum, Charlotte Verhage van Egten, Manager Horeca, Meeting & Events en Patiëntencatering
  • Radboud universitair medisch centrum, Lucia Kilkens, Manager Schoonmaak & Facilitaire Regie.
  • Van Hoeckel, Angelique Honderdors, Formulemanager
  • Voedingscentrum, Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag, projectmanager eetomgevingen
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei, Astrid de Jong, Teamleider hoteldienst
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei, Mirjam Holverda, Diëtist

Volg ons op Twitter

@Laura_vdVelde van het @LUMC_Leiden presenteerde vandaag bij #VoedingNL @PITActief hoe belangrijk de voedselomgeving is bij het kiezen voor gezonde voeding.

Tools, tips & tricks voor o.a. een gezondere eetomgeving vind je op https://t.co/YmkOa3bWva
RT @voedingindezorg: Alliantie Voeding in de Zorg ondersteunt initiatieven om onze eetomgeving gezonder te maken: https://t.co/ZHbDtvUTrl.…

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en ontvang elk kwartaal het laatste nieuws over Goede Zorg Proef Je.

Goede zorg proef je is een project van:

Alliantie Voeding in de zorg

Uitgevoerd met steun van:

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

In samenwerking met

Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
Ziekenhuis Gelderse Vallei
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Nederlandse Vereniging van Diëtisten
Nationaal Preventie Akkoord